Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-23 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rap/2013/11/03/manadssummering-oktober/

DN Rap

Månadssummering: Oktober

November är här! Det är hög tid att summera oktober månad i svensk hiphop. Jag har valt ut 17 låtar att diskutera tillsammans med min DN-kollega Fredrik Strage och Michelle Kadir, musikälskare och Spotifymedarbetare. Ett par låtar kom i slutet av september men fick ändå vara med. 15 av låtarna finns samlade i denna Spotifylista ("Landsflykt" och "Don't Wait" finns tyvärr inte på Spotify).

Låt 1: Kartellen feat Aleks - "Underklassmusik".

Fredrik Strage: Olof Palme har inte rockat micken sedan han gästade Latin Kings i ”Fördomar 2” på ”Mitt kvarter”-skivan. Nu är socialdemokraternas svar på Tupac tillbaka med Kartellen. Rappen är dock inte hälften så tung som Stress bombastiska beat.
Michelle Kadir: Mäktigt med Olof Palme som intro. Får så mycket rysningar av den mannens röst.
Axel Björklund: Extremklyschan i att sampla Olof Palme i introt ursäktas – jag tycker det här är väldigt, väldigt bra. Kartellen har verkligen tagit stora kliv framåt på senare år, framförallt rapmässigt. Aleks är ett bra val som refrängsångare, han lyckas alltid vara helt ogenerisk i sitt tilltal till skillnad från många andra. Stress beat är bra men delar av soundet börjar åtminstone jag bli lite mätt på nu, han behöver utveckla sin ljudpark.


Låt 2: Lilla Namo feat Timbuktu - "Lever som vi lär"

Axel Björklund: Åh vad jag har svårt för såna här reggaebeats, gå hela vägen eller backa in i boom-bapen! Timbuktu träffar mer rätt på det men jag gillar hans inledning på versen bättre än när han växlar upp i tempo mot slutet. Men mäktigt att höra hur Lilla Namo klarar en mer sjungande rapteknik också – finns det något hon inte kan? (Förutom att välja beats då)
Fredrik Strage: Var ni tvungna att välja det sämsta spåret på ”Tuggare utan gränser”? Lilla Namo är okej när hon flörtar med dancehall. Här ger hon sig på sävlig svensk rootsreggae och låter som Syster Knas, eller vad hon nu heter.
Michelle Kadir: Namo och Jason är ju så duktiga! Personligen lyssnar jag inte ofta på det man kanske skulle kalla för reggae-rap så just denna låt är inte för mig men finns många andra låtar med dom som jag tycker om mycket.


Låt 3: JaQe - "Oprah"

Fredrik Strage: ”Jag går BOOOM, jag går BOOM.” Det gör jag också. Höstens bästa svenska raplåt.
Axel Björklund:
Jag älskar denna! På en klubb i Göteborg för någon månad sedan: det är tjockt med folk och extremt buffligt på dansgolvet, står man stilla blir man kringkastad av den vilt dansande crowden. Så sätter dj:n på "Oprah" – halva dansgolvet töms omedelbart och den andra halvan går bananas, nu äntligen med någorlunda utrymme. Perfekt.
Michelle Kadir: Helt utflippad låt som är svår att sitta still till. Mackan är grym med sina beats och Jaqe levererar ett gäng one liners.


Låt 4: Stor feat Seinabo Sey - "50 personligheter"

Michelle Kadir: Stor är grym och jag gillar nog allra mest när han rappar i den här moden. Uppskattar hyllningen till hans pappa och flera rader i verserna griper tag.
Axel Björklund:
Varför var inte den här med på "Shere Khan XIII"? Hade passat helt klockrent. Inte hans allra bästa text men sammanhållen låt och väl balanserat flow/beat.
Fredrik Strage: Mysig, småjazzig barndomsskildring enligt formulär 1A. Lätt att gilla, svår att älska, som mycket annat med Stor.


Låt 5: Sick art - "Ingen tid"

Michelle Kadir: Hade inte hört denna tidigare. Gillar verkligen! Soft stämning i låten och beatet är skönt. Verserna är bra och berör utan att vara klyschiga.
Fredrik Strage: A$AP Rocky från Angered? Svag hook men jag gillar att han inte lägger sig till med en mörk röst utan rappar ljust.
Axel Björklund: Månadens stora överraskning för mig. Go göteborgsk ungdomsrap och bra produktion. Lovande!


Låt 6: Rhymes & Riddim feat Shivano - "Spola tillbaka"

Michelle Kadir: Hade inte hört denna innan heller, den är soft! Gillar även här vibben och jag är ju svag för pianoslingor.
Axel Björklund: Lite för desperat-hittigt för mina öron. Men beatet är lite ett "Inga problem" för 2013 och höjer nivån.
Fredrik Strage: Ofantligt tråkigt bandnamn. Sömnig, tillrättalagd produktion à la Lisa Ekdahl. Men överraskande vass rap.


Låt 7: Ken Ring - "Rus"

Axel Björklund: Farsan Baloo! Ken kommer göra sån jävla succé i det där programmet. Jag gillar verkligen detta men skulle aldrig våga stå för det.
Michelle Kadir: Samma här gällande reggae-rap, ser fram emot vad för andra versioner som kommer komma med Ken från Så mycket bättre.
Fredrik Strage: Funktionsduglig partylåt men en bagatell jämfört med Kens monumentala Bo Kaspers Orkester-cover ”Människor som ingen ser”.


Låt 8: Malcolm B - "BRD (Bergsprängare)"

Michelle Kadir: Uppskattar att Malcolm finns i Sverige så att kidsen får höra positiv hiphop och inte bara låtar om hopplöshet. Peppad låt!
Fredrik Strage: Boogie Down Bredäng är i huset! (Även om jag, som germanofil, gärna inbillar mig att BRD står för Bundesrepublik Deutschland.) Jag älskar Mack Beats sprucket uppfuckade electroproduktion. Och det gör mig varm i hjärtat att en ung rappare hyllar gamla stötar som Slick Rick och Big Daddy Kane. Att Malcolm B har koll på old school-ikoner är i och för sig inte så konstigt. Hans pappa är hiphoppionjären Ayodele ”Rock Ski” Shekoni.
Axel Björklund: Förlåt, jag måste svära lite i kyrkan här men jag tycker att Malcolm B har en bra bit kvar med rappen här. Det känns liksom inte, det är mest ett staplande av snygga rader utan att det hänger ihop. Men det finns några spår på den kommande skivan som håller riktigt hög klass. Och Gurmo är galet bra på remixen!


Låt 9: Oskar Linnros feat Linda Pira, Stor, Masse, Mohammed Ali - "Från balkongen (Redline remix)"

Fredrik Strage: Kihlen återvänder till hiphopen med strålande resultat. Kan inte Redline remixa resten av hans senaste skiva också?
Michelle Kadir:
Är inget stort fan av originallåten men tycker flera av rapparna levererar, särskilt Rawa från Mohammed Ali  "Översikt från balkonger, självinsikt var nånting vi fick från sånger". Samma här. Big up Rawa!
Axel Björklund:
Det här var en stor besvikelse för mig, det känns som att hajpen var bättre än låten. Men otroligt kul att få lyssna på Kihlens flow igen.


Låt 10: Meron Mangasha  - "Blått blod"

Axel Björklund: Makalöst! Jag gillar inte spoken word särskilt ofta men Meron Mengasha – som gästat bland andra Lilla Namo och Ison & Fille tidigare – känns verkligen som nästa nivå.
Michelle Kadir: Det här tilltalar mig så mycket. Han har ett snyggt sätt att leka med orden och sätta stämningen. Jag uppskattar verkligen temat, monarkin behöver dateras.
Fredrik Strage: ”Blått blod i våra ådror, vi är från den adliga linjen.” Det är jag också. Fyndig text. Och fint intro. Synd att det bara är ett intro. Låten börjar aldrig.


Låt 11: 1999 - "Modus vivendi"

Fredrik Strage: Sexminuterslåt utan trummor. Det här borde vara astråkigt men den flöjtliknande synten är fin och Barrington Levy-samplingen superskön. Jag gillar också att delar av texten är lika diffusa som den suddiga videon.
Michelle Kadir:
Det här e exakt min grej, när det leks med ord, levereras metaforer och världen beskrivs målande. Gillar när det är moody men triumferande på samma gång och detta faller in därunder för mig. Citerar från låten, "Fuck ett fack och fuck dig om du tror vi ligger i det".
Axel Björklund: Dåligt artistnamn men det känns som att Simon Emanuel verkligen hittat hem här. Kul!


Låt 12: Elliphant - "Run far"

Fredrik Strage: Den svenska rappare som jag lyssnat mest på 2013. Hennes förkrossande framträdande på Grammisgalan med ”Boom your head” var årets tv-ögonblick. Det bästa med Elliphants skiva är att hon lyckas förena det ultrapoppigt kommersiella med något trasigt och hotfullt. En knakelibraksuccé, för att citera hennes föregångare Pellefant.
Axel Björklund:
Älskar att Elliphant finns, en svensk MIA med seriös chans att bli stor internationellt. Hon vill verkligen göra något som saknas i Sverige idag.
Michelle Kadir:
Lyssnar inte riktigt på den här sub-genren av hiphop så jag känner inte denna låt särskilt mycket men passar nog många andra perfekt!


Låt 13: Sum Comfort feat Duvchi, JaQe, Dida, Simon Emanuel, Penga' Per, Nebay Meles - "Tålamod"

Michelle Kadir: Producentteamet Sum Comfort's produktioner är magiska och när dom nu bjudit in ett gäng artister så blir det väldigt intressant! Älskar hur beatet skiftar ihop med verserna och artisterna levererar verkligen.
Fredrik Strage: Är det Duvchi som sjunger under breaket vid 2:12? Herregud så bra. Jag älskar den där krispiga effekten på rösten. Och de dubbiga plåttrummorna. Resten är okej. Inte mer. Jag loopar breaket.
Axel Björklund: Mäktig ambition och väldigt bra beat men samspelet mellan rapparna lämnar lite att önska. Och varför en engelsk refräng när rappen är på svenska?


Låt 14: Queff & Denniz Prime feat Toffer - "Min stil"

Michelle Kadir: Riktig banger för klubben klockan 01:45. Låter som rökmaskiner, krossade glas och stök!
Fredrik Strage: Inte särskilt originellt men jag är ohjälpligt svag för nedpitchade röstsamplingar, blippiga Nintendobeats och rappare som påminner om Fattaru.
Axel Björklund: Jag gillar detta som fan men har lite svårt för rapstilen, den är lite för överartikulerad och ligger för högt i mixen för min smak.


Låt 15: Aliammo feat Stor & Lani Mo - "Landsflykt"

Axel Björklund: Låten är sådär, Aliammos röst gör det alls inte för mig och refrängen är lite klyschig, men Stors vers är tamigfan årets bästa på svenska; "Aldrig varit kriminell men stoppats av polisen fler gånger än Reinfeldt stekt upp falukorv på spisen / hade MVG i svenska A, B och C, men det enda jag kan stava nu är A.C.A.B / knulla REVA, det här är inget värdigt sätt att leva / mannen, knulla Jimmie Åkesson i samma fucking veva". Jag spolar fram till 3:50 och spelar den versen om och om igen.
Michelle Kadir: Temat i låten... Det var just det här kriget (som porträtteras i videon) mina föräldrar och jag som en några månaders bebis flydde ifrån. Det berör.


Låt 16: Mapei - "Don't Wait"

Michelle Kadir: Detta är ju mer Soul än Hiphop men oavsett, smooth låt och gillar temat.
Axel Björklund: MÅNADENS LÅT! Så glad att Mapei är tillbaka, nu vill jag bara att hon ska rappa mer igen.
Fredrik Strage: Vadå vänta inte? Jag har väntat i fyra år på att tvåtusentalets bästa svenska rappare ska släppa något nytt. Och nu rappar hon inte ens! Lyckligtvis imponerar Mapei nästan lika mycket som sångerska.


Låt 17: Deli Basis feat Billy Danze - "Digging in the crates"

Axel Björklund: MOP-fanet i mig blir ju överlycklig av detta! Det är kul med svenska rappare som samarbetar med stora amerikaner - Professor P och Akilles låt med AG är ett annat exempel - men det här nostalgiska temat känns kanske inte superfräscht.
Michelle Kadir:
Får Rusiak-vibbar av den här och det är ju alltid positivt. Gillar att den är throwback.
Fredrik Strage: ”I got the world at my fingertips, flippin' through vinyl discs.” Härligt bakåtsträvande nittiotalsrap med gästrap av Billy Danze från MOP. Texten hyllar vinylskivor (i videon försöker en dåre inhalera en trave plattor) och är så övertygande att det känns respektlöst att lyssna via Spotify.


Vad mer har du lyssnat på i oktober?

Fredrik: Gesaffelstein, 2Chainz, In Solitude, Darkside, E-40, Then Comes Silence, MIA, Funkineven, Bombus, Honey Ltd, I Break Horses, Henric de la Cour, Lana Del Rey, Miley Cyrus och gamla John Carpenter-soundtracks.
Michelle:
Har lyssnat extremt mycket på Yeezus, Nothing Was The Same och My Name Is My Name - ouff.
Axel: Ja, Pusha T och Drakes skivor har gått varma. Har också fått förhandslyssna på några riktigt bra svenska skivor – Abidaz, Kartellen, Daniel Adams-Ray, Malcolm B. Det blir tuff konkurrens om rap-priserna i vår.

Har du sett någon minnesvärd konsert?
Michelle: Såg The-Dream på Berns nu i höst och det var magiskt bra! Han satte varje ton och mys-dansade på scen. Plus i kanten var att han var supertrevlig när sen skivbolaget bjöd in till träff!
Fredrik: Jay-Z var, som vanligt, tio gånger bättre live än på skiva. Och nästan löjligt överlägsen andra storsäljande amerikanska rappare på scen.
Axel: Var på Lil Wayne och blev glad när Birdman och Mack Maine gästade men totalt sett ganska besviken. Weezys varumärkesdevalvering sedan 2008 är helt i klass med FramFab och Gula Tidningens krascher.

Vad hoppas du mest på inför nästa månad?
Michelle: Hoppas allra mest på att 1999 släpper en till låt så man har mer att lyssna på från dom. Och att Kanye släpper några nya låtar!
Fredrik: Jag hoppas att JaQe spelar in en fullängdare med Marcus Price som producent.
Axel: Det ska bli kul att fortsätta följa Kenta Kofots framfart i "Så mycket bättre". Hoppas han får sitt stora folkliga genombrott.