Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/redaktionsbloggen/2010/01/21/om-publiceringen-av-bilden-pa-fabienne-5845/

REDAKTIONSBLOGGEN

Om publiceringen av bilden på Fabienne

På DN.se, och i Dagens Nyheters pappersupplaga, publiceras i dag en extremt stark bild från Haiti, föreställande avlidna Fabienne Cherisma, 15 år. Publiceringen har lett till en del reaktioner från läsare, både från sådana som tycker vi gjorde rätt som publicerade och från sådana som tycker att vi borde ha avstått. Jag vill därför kort utveckla hur vi resonerade vid publiceringen på DN.se.

Publicering av bilder på avlidna är vi självklart mycket återhållsamma med, och i ett mejl från en läsare fick jag frågan om hur vi skulle hanterat frågan om den rörde en femtonårig flicka i Sverige. Svaret blir att situationen i Sverige inte är jämförbar - om Sverige hade drabbats av en katastrof av samma dignitet och situationen i övrigt påmint om den aktuella på Haiti, då hade publicering varit föremål för diskussion även i det fallet.

Hur anhöriga drabbas av publiceringen är en annan viktig fråga att väga in i beslutet.

DN:s utsända har till uppgift att ta världen närmare läsarna, även när rapporteringen kan väcka obehag. Michael Winiarskis och Paul Hansens rapportering i samband med den här enskilda tragedin är stark och värdig - och över huvud taget inte spekulativ. I våra ögon är publiceringen viktig.