Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/redaktionsbloggen/2010/03/04/i-dag-drar-vi-igang-valflaskkollen-6554/

REDAKTIONSBLOGGEN

I dag drar vi igång Valfläskkollen

Nu börjar tävlingen om vilket parti som kan erbjuda väljarna det mest aptitliga valfläsket. Samtidigt kommer alla att avfyra skrämskott som varnar för hur det går om motståndarsidan vinner riksdagsvalet i höst.

Därför finns Valfläskkollen, där DN.se skärskådar utspelen för att du som väljare ska få möjlighet att se igenom dimridåerna. Vi startar i dag med att titta närmare på de påståenden som snurrar runt i debatten om skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

Vi ska försöka komma bakom retoriken och svara på frågor som: Vad är det politikerna säger egentligen? Vilka fakta stöder de sig på? Stämmer dessa fakta? Vad finns det för andra fakta man behöver känna till för att förstå helheten? Vad säger motståndarsidan?

Fakta räcker inte för att formulera en politisk ståndpunkt. Politik handlar också om värden och visioner som aldrig kan ledas i bevis. Som nationalekonomen Anders Forslund säger i dagens Valfläskkoll

"Om man är politiker och tror på en insats ska man försöka genomföra den. Politik handlar om att tro på saker."

Men för det politiska samtalet är det avgörande att vi också försöker klarlägga och komma överens om vad som är fakta. Vi måste först vara eniga om vad det är vi faktiskt talar om. Då finns grunden för den batalj om värderingar och ideologi som är demokratins livsluft.

Valfläskkollen kommer att dyka upp på DN.se hela vägen fram till valet den 19 september. Vi vill gärna ha synpunkter från er läsare. Vilket valfläsk tycker ni att vi borde granska? Mejla valflaskkollen@dn.se