Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/redaktionsbloggen/2010/07/02/nya-lagen-kan-lyfta-journalistiken-om-den-tas-pa-allvar-7688/

Redaktionsbloggen

Nya lagen kan lyfta journalistiken – om den tas på allvar

Den 1 juli trädde den så kallade PSI-lagen i kraft. Bakom den torra beteckningen (PSI står för ”Public Sector Information”) döljer sig något potentiellt mycket kraftfull – nämligen en lagtext som kan ge ett öppnare samhälle med friare informationsflöden.

I korthet syftar lagen till att myndigheter ska bli bättre på att dela med sig av de stora mängder elektroniska data som finns lagrade, till förmån för enskilda medborgare, ”att främja utvecklingen av en informationsmarknad genom att underlätta enskildas användning av handlingar som tillhandahålls av myndigheter.”

Från entreprenörshåll har många engagerat sig i frågan, för webbutvecklare ger lagen en chans att hitta mängder av nya kommersiella och ideella tillämpningar för offentliga data – det kan exempelvis handla om nya vädertjänster eller GPS-tjänster. Den positiva effekten för entreprenörskap och it-utveckling i länder som gått den här vägen är väldokumenterad.

För mig som journalist representerar den här öppenheten något fantastiskt. Att myndigheterna gör det lättare att komma åt offentliga data ger oss och enskilda medborgare större möjligheter att åstadkomma exempelvis tjänster som govdata.se eller DN.se:s egen Riksdagskollen. Det ger i sin tur ger en bättre genomlysning av offentligt finansierad verksamhet och därmed, för att vara en smula pompös, en i många avseenden bättre demokrati. Själv tror jag att mycket av den mest intressanta och avslöjande webbjournalistiken framöver kommer att bygga på smarta tillämpningar av öppna databaser.

Men – det finns ett stort men – för att lagen ska bli något mer än varmluft krävs en aktiv insats hos myndigheterna. Kritiken mot PSI, från de aktivister som länge jobbat med frågan, är att lagtexten är för mjuk och inte nödvändigtvis kommer att innebära någon förändring. I praktiken krävs att myndigheterna tar samma steg som exempelvis riksdagen, och öppnar ett så kallat API (en teknik som gör det möjligt för andra att i praktiken använda sig av den information som lagras hos myndigheten).

Utan att fördjupa sig i tekniska detaljer kan man slå fast att det är först då den här reformen blir verkligt nyttig för medborgarna.

För aktuell status på hur långt myndigheter kommit i den här frågan rekommenderas opengov.se.

Björn Hedensjö, redaktionschef DN.se