Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/redaktionsbloggen/2010/08/23/rimligt-att-assange-debatten-handlar-om-mer-an-pressetik-7909/

Redaktionsbloggen

Rimligt att Assange-debatten handlar om mer än pressetik

Rätta artikel

Tidigt på lördagmorgonen briserade historien om våldtäktsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange, en sensationell nyhetshändelse som hade genererat mer än 1200 sökbara tidningsartiklar när chefsåklagaren på eftermiddagen meddelade att Assange inte längre var misstänkt för våldtäkt.

Efterdebatten har vid sidan av konspirationsteorierna kommit att handla mycket om pressetik - gjorde Expressen (som avslöjade historien) och andra medier rätt som namngav Assange?

För DN.se, som hörde till de allra första att publicera uppgifterna, var det självklart - om än inte okomplicerat - att namnge Assange. Vi är normalt mycket restriktiva med att namnge misstänkta brottslingar, men i det här fallet var allmänintresset oomtvistat. När vi på lördagsmorgonen hade en egen bekräftelse från åklagarmyndigheten valde vi att publicera. Den vändning historien tog på lördagseftermiddagen ändrar inte på faktumet att morgonens publiceringsbeslut var riktigt.

Läsare har hört av sig med frågor om varför vi valt att stänga av kommentarfunktionen under artiklar som rör fallet. Orsaken är att vi erfarenhetsmässigt vet att vissa ämnen ofta leder till många inlägg som bryter mot vår kommentarpolicy, artiklar om våldtäktsmisstankar hör till den kategorin. Vi valde därför att samla all debatt om Assange-fallet under en särskild artikel, där vi granskar kommentarerna innan de publiceras på DN.se. Mer om hur vi tänker kring kommentarerna kan du läsa här.

Från journalistisk horisont återstår mycket att berätta i den här historien och det är helt rimligt att debatten efter Assange-affären också kommit att handla om sådant som inte rör det pressetiska - exempelvis åklagarmyndighetens agerande.