Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/redaktionsbloggen/2010/09/23/varldenlyktan-riktar-ljuset-utanfor-nyhetsflodet-8126/

Redaktionsbloggen

Världenlyktan riktar ljuset utanför nyhetsflödet

Rätta artikel

Webbjournalistiken lever av nödvändighet i nuet. Nyhetsflödet är omfattande och tiden räcker sällan till för att lyfta blicken och berätta om vad som händer utanför flödet.

Med artikelserien Världenlyktan vill vi därför rikta strålkastarljuset utanför den gängse rapporteringen.

Nyhetsvärderingsprincipen är enkel: Allt som har fått oproportionerligt lite uppmärksamhet kan belysas. Det vi berättar om behöver därför inte vara nytt. Eller okänt. Seriens första del är ett exempel som uppfyller bägge kriterierna.

Mellan 1993 och 2003 dog 5,4 miljoner människor i Demokratiska republiken Kongo, som en följd av krig och konflikter. Folkmord och massakrer begicks, liksom massvåldtäkter, tortyr och könsstympning. Enligt FN har krigsförbrytelserna varit så omfattande att ingen domstol någonsin kommer att kunna utreda dem.

Om konflikten, som ibland kallas för Afrikas världskrig, kan ni läsa här.

Men Kongo har kantats av konflikter och problem långt före nittiotalet. Om det kan Marguerite de Clerck berätta. Hon har arbetat med diabetessjuka ungdomar i Kinshasa sedan hon kom dit 1955 och valde att stanna kvar när många andra européer lämnade landet.

I Världenlyktans första del får ni reda på hur man bäst kan hjälpa de drabbade i landet genom vår lista på välgörenhetsorganisationer. Med vårt bildspel kan ni se foton från det senaste decenniets konflikter i östra Kongo-Kinshasa och ni kan läsa berättelser från några av de drabbade i konflikten.

Världenlyktan kommer att vara ett bestående inslag varannan torsdag på DN.se.

Fotnot: Sedan 16 december utkommer Världenlyktan inte varannan vecka, utan vid olika tidpunkter.