Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-23 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/redaktionsbloggen/2011/03/30/ny-policy-for-politikerchattar/

Redaktionsbloggen

Ny policy för politikerchattar

I samband med chatten med sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i förra veckan fick vi på DN.se en del kritik för chattens upplägg. Kritiken handlade i huvudsak om att Jimmie Åkesson mest valde att besvara välvilligt inställda frågor medan han undvek besvärliga frågor.

Flera hävdade att chattar borde styras av redaktörer, som väljer de frågor som chattaren ska besvara. Som jag skrev i ett blogginlägg samma dag tycker jag inte att det är en bra idé, eftersom man då förlorar en stor del av poängen med en öppen chatt - om redaktörsfiltret är så starkt är det lika bra att göra en vanlig intervju.

Samtidigt var mycket av kritiken relevant, och jag tycker själv att chatten som helhet hade slagsida mot det välvilliga. Därför har vi nu infört en ny policy för politikerchattar, som innebär att alla frågor som kommer in, i kronologisk ordning, blir synliga för läsaren. Om chattaren väljer att avstå svar är det en tystnad som är nog så talande. Jag ska tillägga att chattfrågorna precis som tidigare kommer att genomgå förmoderering, så att vi ska kunna rensa bort exempelvis kränkande frågor.

Björn Hedensjö, redaktionschef DN.se