Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/redaktionsbloggen/2011/08/29/darfor-stanger-vi-kommentarsfalten-tillfalligt/

REDAKTIONSBLOGGEN

Därför stänger vi kommentarsfälten tillfälligt

Vi har idag beslutat att stänga kommentarsfunktionen på DN.se tillfälligt, i väntan på ett system som kräver inloggning och som lanseras under andra halvan av oktober.

Orsaken är att vi sedan en tid inte klarar av modereringen av kommentarer på ett tillfredsställande sätt - vi har vid ett flertal tillfällen uppmärksammats på inlägg som grovt brutit mot vår policy men som ändå legat kvar på sajten under flera dagar. Vi har också från tid till annan haft problem med anmälningsfunktionen.

Sedan tidigare har vi bestämt oss för att införa krav på inloggning för de som vill kommentera på DN.se, ett system som alltså är under utveckling. Med det nya upplägget loggar man in med sitt Facebook-konto, med Open ID, exempelvis sitt Google-konto, eller genom att verifiera en e-postadress.

Vi är inte säkra på att den modellen kommer att fungera perfekt heller, och kommer att skruva på den om det behövs. Men vår bedömning är att vi kan höja kvaliteten på samtalen genom att uppmuntra till diskussion i eget namn.

Självklart är vi besvikna över att behöva ta det här steget, idealet är naturligtvis en fri och öppen debatt som inte ens kräver moderering. Verkligheten är tyvärr en annan, kommentarsfälten hos oss och andra har kommit att utnyttjas av en liten grupp personer som bland annat ger uttryck för rasistiska åsikter. Något som vi tydligt säger nej till i vår kommentarpolicy.

Samtidigt som vi brottas med problemen i våra egna kommentarsfält kan vi konstatera att vår journalistik debatteras och diskuteras som aldrig förr, när artiklarna delas i sociala nätverk som Facebook och Twitter. Artiklar på DN.se delas av tiotusentals läsare varje dag och detta är på många sätt ett mer värdefullt mått på hur intressant och läsvärd en artikel är, än antalet kommentarer den genererar. Läsare som delar en artikel i ett socialt nätverk är till skillnad från anonyma kommentatorer beredda att stå för detta, och diskussionerna som uppstår kring en artikel blir ofta intressanta.

Jag vill understryka att DN.se:s beslut att gå över till ett inloggningsförfarande inte är ett ställningstagande mot anonymitet på nätet i bredare bemärkelse. Möjlighet till anonymitet på internet är en viktig demokratisk rättighet, något som blivit tydligt inte minst i samband med nätaktivismen under vårens revolutioner i arabvärlden.

Från och med nu, måndag eftermiddag, slår vi inte på kommentarerna på nya artiklar som publiceras. Kommentarsfunktionen på artiklar som publicerats tidigare finns dock kvar. DN.se:s bloggare kan precis som förut välja om de vill tillåta kommentarer under sina artiklar eller inte, det här blogginlägget går att kommentera.

Björn Hedensjö, chef DN.se