Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Redaktionsbloggen

Historiskt många tjejer

DN:s nutidsorientering har skrivit historia. För första gången sedan 1939 är hälften av länsvinnarna tjejer.

Elva tjejer och elva killar har i år vunnit Dagens Nyheters klassiska nutidsorientering. Att fördelningen mellan könen varit exakt lika har aldrig tidigare hänt.

Under 2000-talet har spridningen pendlat mellan 59–96 procent i andel grabbar som stått som segrare.

Allra sämst var det 2003 då Anna-Karin Salmi var ensam tjej bland länsvinnarna. Året efter sin seger sade hon till DN att hon tror att pojkarna vinner för att tävlingsformen gynnar dem.

– Det har med frågorna att göra. De är allmänna och handlar mycket om krig och katastrofer, sådant som flickor inte är så intresserade av. Och så är det mest bilder på män i frågeformuläret. Kvinnor ser man ju nästan bara i reklamsammanhang.

I år är det inte bara lika många tjejer som killar bland vinnarna – allra bäst presterade My Bodin som hade full pott på både grund- och utslagsfrågorna.

Bara vid två tillfällen tidigare har tävlingen haft kvinnliga riksvinnare: Agnes Bohman (1987) och Karin Karlzén (1999).

Anna Wallin är sedan några år tillbaka projektledare för nutidsorienteringen. Hon vet att frågegrupperna länge vinnlagt sig om att formulera frågorna så könsneutralt som möjligt. Hon vet också att det är väldigt svårt.

– Jag tror att det har att göra med att män har makten. Tittar man på tv eller i tidningarna så är det mest män. Det gör det svårt att få en annan fördelning av könen i frågorna.

Men – vilket 2011 års upplaga visar – så går det.

Hur många män och kvinnor syns på bilderna? Vilka personer dyker upp i formuleringarna? Och, kanske framför allt, hur god spridning har de ämnen som berörs?

Går det då att sträva efter könsneutrala frågor utan att skriva om verkligheten?

Absolut, menar Anna Wallin.

– Min bedömning är att gruppen i år gjort ett väldigt grundläggande jobb. Med stort fokus på hur frågor och svar ska formuleras.

Att stort ansvar ligger på dem som formulerar tävlingsformuläret är hon övertygad om.

– I skolan är tjejer generellt duktigare än killar. Det om något indikerar väl att något tidigare varit snett med våra frågor?

Vad betyder det att lika många tjejer som killar – äntligen – får kliva fram och ta emot pris ur drottning Silvias hand?

– Oerhört mycket. För tjejerna gör det mycket för självkänslan; de får bekräftelse på att de kan lika bra som killar. De får den uppmärksamhet som de så väl förtjänar.

Jenny Stiernstedt

… som suttit i årets frågegrupp tillsammans med Annika Carlsson, Awad Smew, Ossi Carp och Torbjörn Ivarsson.