Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 11:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/resefragan/2011/07/05/kan-vi-prata-spanska-i-barcelona/

RESEFRÅGAN

Kan vi prata spanska i Barcelona?

FRÅGA:

Jag vet att katalanska är språket i Barcelona och att lokalbefolkningen föredrar att inte prata vanlig spanska (kastilianska), även om de kan. Blir folk förolämpade om man tilltalar dem på kastilianska?

Peter

SVAR:

Det snabba svaret är att ingen blir det minsta förolämpad om du tilltalar dem på kastiliansk spanska i stället för katalanska. Det är snarare så att de svimmar av förvåning om en turist skulle tilltala dem på katalanska! Det är väl värt besväret att lära sig några grundläggande fraser och ord. Alla du träffar på talar flytande kastiliansk spanska och för många så är detta faktiskt det starkaste språket (speciellt för den äldre generationen).

Dessutom pratar många åtminstone lite engelska om du fastnar på något ord. Katalanska, liksom baskiska och andra regionspråk blev förtryckta under Francotiden.

Till skillnad från baskiskan förbjöds katalanskan dock aldrig totalt. I stället uppmuntrades folk att inte prata det till vardags medan man förbjöd helt det inom myndigheter och vid officiella tillställningar. Med demokratins ankomst i Spanien har katalanskan blommat upp igen, det har blivit registrerat som ett officiellt språk, och talas nu både i och utanför Katalonien. Bruket sträcker sig söderut längs den spanska ostkusten, norrut in i Frankrike och österut till Mallorca, Menorca och Ibiza.

Ett växande antal tidningar, radio och tv-kanaler använder katalanska som huvudspråk och som turist kan du se det skrivet överallt, från restaurangmenyer till vägskyltar.