Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/resefragan/2011/11/08/var-finns-orangutangerna/

RESEFRÅGAN

Var finns orangutangerna?

FRÅGA:
Våra barn skulle gärna vilja se så många vilda djur som möjligt. Finns det orangutanger på Sumatra och i så fall, var är störst chans att få syn på dem? Kan du rekommendera andra djur vi bör se?

SVAR:
Sumatra är en av de bästa platserna i världen för att se orangutanger. Ett möte med dessa vackra men tyvärr utrotningshotade primater är något ni aldrig kommer att glömma. Åk till nationalparken Gunung Leseur och den avslappnade byn Bukit Lawang, som helt klart är det populäraste stället för att se orangutanger. Det skapades ursprungligen som ett rehabiliteringscenter för skadade, föräldralösa och infångade orangutanger, men merparten lever nu ute i det vilda i parken. Om man vill vandra så finns där turer som sträcker sig från några timmar eller över ett par dagar eller till och med veckor. Om ni vill göra er upplevelse än mer speciell så kan ni röra er längre norrut, till de mer avlägsna områdena. Upplevelsen är vildare här och om ni träffar på orangutanger, vilket inte är garanterat på platser som Bukit Lawang, så kommer det hela vara betydligt mer givande.

Förutom åt orangutanger är skogarna här hem åt den nästan utrotade Sumatratigern och elefanter. Det finns de som påstår att Sumatranoshörningen även går att hitta i området, men det är högst osannolikt.

Om ni vill se elefanter bör ni åka till Tangkahan. Där kan ni boka in er på ridturer med elefant genom djungel som tar er till Bukit Lawang. Där finns även en exotisk bladapa (Thomas leaf monkey) som ni troligen kommer att kunna se, som med sin utmärkande tuppkam utgör primat-världens punkrockare.

Men varför begränsa sökandet efter exotiska djur till endast på land? Jag kan starkt rekommendera att ni kollar in Pulau Weh, som erbjuder fantastiska snorklings- och dykmöjligheter och ett rikt undervattensliv. Det ligger endast ett par timmar norr om Bukit Lawang och är en av Sydostasiens bästa dykställen. Förutom alla färgglada fiskar och koraller kan ni även ha turen att få se de graciösa havssköldpaddorna.