Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resefrågan

Är Niagarfallen värda ett besök?

FRÅGA:
Var kan vi få stora naturuppleveser? Är Niagarafallen värda ett besök? Var kan vi lära oss mer om Kanadas ursprungsbefolkning?
Thord och Inga Kajsa

SVAR:
När det gäller Niagara, är själva staden ganska så kitschig, men fallen är imponerande med vatten som rusar ut över klippkanten med ett vrål, Nordamerikas största vattenfall, mätt i volym. Ta på en regnjacka och gå ombord på ”Maid of the Mist” för att få er en blöt titt på närmre håll, och ta sedan tillfället i akt att besöka regionens vingårdar. I området ligger det mer än 60 gårdar utspritt, och ni kan antingen cykla eller köra bil mellan dem.

En annan utomhusplan – speciellt om ni ska till Quebec City – innebär att köra nordöst därifrån, genom Charlevoix-regionen, där man kan köpa allt från lammkött och ost på små gårdar. Prova på landsbygdens rustika restauranger och ölhus. Staden Baie St Paul, som är full av gallerier, är ett bra stopp. Res sedan vidare mot Tadoussac för att titta på valar (Beluga och blåval är bland de man kan se), paddla havskajak och vandra i Saguneayfjordens vilda parker. Från Montreal tar det ungefär lika lång tid att köra till Tadoussac som till Niagara (cirka 7,5 timme).

Glöm inte Laurentians, det snabbaste sättet att få sig en dos natur i Montreal. Endast en timme utanför staden kan ni där finna mjukt rullande berg, kristallklara blå sjöar och snirklande floder. Skidåkare flockas där i mängder under vintern tack vare dess alpliknande små byar, och under sommaren tar vandrare, paddlare och konstgallerier över.

För att lära er något om ursprungsbefolkningen, besök Musee de la Civilisation (mcq.org) i Quebec City, som har utställningar om provinsens elva aboriginbefolkningar. Canadian Museum of Civilization (civilization.ca) är fantastiskt om ni råkar vara i Ottawa. Det är fullproppat med totempålar och kunskap om hela landets ursprungsbefolkning.

Ni kan även få en känsla för aboriginkulturen genom att kolla in First Nations Drum (firstnationsdrum.com) och CBC Aboriginal (cbc.ca/aboriginal) för nyheter, och CBC Radio 3 (radio3.cbc.ca) för poddsändningar med aboriginmusik.