Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Stadstipset

Pizzan där inget lämnats åt slumpen

”Pizza är den högsta ­kulinariska konst som finns. Här möter ­bagarens erfarenheter kockens.” Det är Gabriele Boncis paroll.

”Pizza är den högsta ­kulinariska konst som finns. Här möter ­bagarens erfarenheter kockens.” Det är Gabriele Boncis paroll. Foto: Peter Loewe.

Hos alla som redan har ätit den optimala pizzan här i livet kan Gabriele Bonci så ett och annat tvivel. Pizzarium heter hans lilla butik, där man äter stående eller sittande på en bänk utanför. Detta är pizza i bit, där du får så mycket eller lite du beställer. Vi åt en pizza med kikärts­puré, rucola och tunnskuren mortadella. Den smälte i munnen, liksom varianten med ”baccalà”, kabeljo i en tomatsås med russin och pinjenötter.

Här har inget lämnats åt slumpen, från det stenmalda mjölet till surdegen och den långa jäsningen. Toppbetyg som dessutom visar att det går att göra perfekt pizza även i en elektrisk ugn. Ligger på Via della Meloria 43 i direkt anslutning till Metro Cipro. Det betyder också gångavstånd från Vatikanmuseerna. Öppet 11–22, söndagar från 13, undvik lunchrusningen.