Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 18:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/resetipset/2012/03/06/nu-ar-skockorna-som-bast/

STADSTIPSET

Nu är skockorna som bäst

Kronärtskockor hör till det godaste och mest unika du kan äta i Rom. Nu under den tidiga våren är de som bäst.

Serveras kokta i lite olja med mynta och vitlök, carciofi alla romana, nästan överallt. Ännu bättre och roligare är den judiska versionen, alla giudia. Då rensas skockan så att de grövsta bladen och topparna plockas bort. Den förvälls någon minut och så friteras skockan så att den öppnar sig som den tistel den är. De yttersta bladen blir krispiga som chips medan botten skall vara mjuk. Då kan du äta alltsammans.

Prova på Settimo al Arancio på Via dell’Arancio 50 nära den centrala Corson (stängt söndagar) eller på eleganta Archimede Sant’Eustwacchio på Piazza dei Caprettari, en restaurang berömd för sina friterade grönsaker.

Billigare blir det på Sora Margherita i det gamla judiska kvarteret (Piazza delle Cinque Scole 30, tel 06 679 40 78). Lunch måndag till lördag och ibland middag. Ring och kolla öppettider för du måste beställa. Här är alltid fullt och stämningen är genuint romersk.