Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/resetipset/2012/03/13/tintoretto-het-efter-500-ar/

Stadstipset

Tintoretto het – efter 500 år

Att den venetianske 1500-talsmålaren Tintoretto kommit i ropet är uppenbart. Efter en omtvistad hedersplats på biennalen (som i regel bara visar samtida konst) i fjol ägnas Jacopo Robusti, som var hans riktiga namn, en specialutställning intill Quirinalpalatset på Le Scuderie. Det är en vacker, lagom stor utställning om Italiens siste store renässanskonstnär. Tintoretto står inte för det änglaljuva måleriet, penseldragen är grova och flyktiga. Han målade också oerhört snabbt och var enormt produktiv.

Motiv och kompositioner är djärva och oväntade och liknar inte sällan en filmscenografi, som i centralverket där aposteln Markus (Venedigs skyddshelgon) ingriper som en blixt från himlen och befriar en naken slav som skall torteras. Flera av verken hänger normalt i Venedigs kyrkor, högt uppe och illa belysta. Nu finns en unik chans att se och detaljstudera dem. Öppet dagligen och pågår fram till och med den 10 juni.