Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/resetipset/2012/04/19/fa-en-glimt-av-varldens-guldreserv/

Stadstipset

Få en glimt av världens guldreserv

Foto: National Geographic Image Collection / Alamy

Intill Wall Street finns Federal Reserves New York-kontor. Fastigheten, som tar upp ett helt kvarter, hyser inte bara centralbankens delstatliga administration utan även världens största guldvalv. Bara Schweiz kan ha mer men landet hemlighåller all guldinformation.

Under en guidad rundtur på en halvtimme lär sig besökarna att 37 länder förvarar guld i valvet som ligger 24 meter under gatunivå. 98 procent av allt guld tillhör utländska centralbanker, resterande är amerikanskt. Det sägs att guldvalvet har ett värde om 400 miljarder dollar så man kan förstå att fastigheten har en polisstyrka motsvarande en liten stad. Det finns ingen möjlighet att gå omkring i guldvalvet, besökarna tillåts endast titta in i det.

Rundturen är gratis men det gäller att vara ute i mycket god tid för att boka biljetter. Minst två månader innan besöket är det bäst att kolla tillgänglighet på https://www.newyorkfed.org.