Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Stadstipset

Mycket väsen för Shake­speare

Foto: Anders Frelin

Shakespeare kommer hem, säger man i London just nu. På Shakespeare’s Globe, scenen som är en kopia av teatern där den store barden själv var verksam, pågår fram till den 9 juni Globe to Globe-festivalen.

Samtliga Shakespeares 37 dramer står på programmet – spelade på 37 olika språk. ”Stormen” framförs av en ensemble från Dhaka i Bangladesh, ”Macbeth” av en polsk teater och ”Romeo och Julia” av en brasiliansk grupp – bara för att nämna några exempel.
Globeteatern ligger vid ­Millenniumbron på Themsens södra strand.

Men Shake­speare spelas på andra scener också. Royal Shakespeare Company bjuder på ”Trettondagsafton”, ”Mycket väsen för ingenting” och ytterligare fyra uppsättningar mellan den 18 maj och 27 oktober på Roundhouse i Camden och Noel Coward Theatre i West End.
Den som vill ha ännu mer kan se fram emot en Shakespeareutställning på British Museum med start den 19 juli.

Thomas Hall