Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 23:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/03/07/seger-mot-ett-ryskt-benknackargang/

RYDSTRÖM – OM KAFFE, FOTBOLL OCH ALLT ANNAT

Seger mot ett ryskt benknäckargäng

Morgon och sol och vi snodde åt oss några minuter av solen på vår balkong efter frukosten och sedan var det lätt träning, startelvan gnuggade fasta situationer, övriga körde hårdare med Giles och efter det lunch och vila och jag slumrade till och visste knappt var jag var när jag vaknade, men insåg snart att det var dags för matchsamling.
Jag älskar verkligen att slumra till mitt på dagen.
Det borde vara en mänsklig rättighet.
Nåväl.
Matchgenomgång inför matchen mot ryska Khabarovsk, ett lag från näst högsta divisionen. Men Nenad Djordjevic sa att det var bra klass på lagen i den serien och konstigt vore annars. Rysk klubblagsfotboll tillhör de bästa i Europa, klart att kvaliteten sipprar även nedåt i systemet.

Vi startade med följande gubbar:

Wastå

Emin, Paulus, Nenad, Jörgen
Diouf, Rydström, Israelsson, Bertilsson
Mendes
Abiola Dauda

Sedan var det redan på förhand bestämt att Nenad bara skulle spela en halvlek (Ludvig Öhman skulle byta med honom) och att Mendes/Abiola och Sebastian/Jonathan skulle spela varsin halvlek.

Vi började glimrande!
Bra passningsspel, aggressive press och Diouf slog ett långt inlägg som Bertilsson mötte på volley i den bortre delen av straffområdet och stänkte distinkt in 1-0.
Men det var som om vi blev bekväma efter det.
Och ryssarna åt sig in i matchen.
Vi blev passiva och ryssarna stod högt med sin backlinje och krympte ytorna och fick till två farliga distansskott och vi började bli frustrerade.
Vi höll på att tappa matchen och hade problem med dels deras man-man-spel och dels deras diagonalspel. Vi tyckte vi pressade dem bra, men så hittade de förbi vår press genom att spela en längre diagonalpassning.
Fast det var ena sidan av matchen.
Den andra sidan var att ryssarna tog stora risker i sitt passningsspel och flera gånger var vi ytterst nära att sno bollen för dem och till slut gjorde vi det och Abiola satte 2-0 - men det blev avvinkat för offside.
Där emellan slog jag en dålig hörna, fick tillbaka bollen och skickade in ett bra inlägg (jo, faktiskt) och jag tror att det var Diouf som nådde bollen och träffade insidan av stolpen.
Det fanns alltså risk att vi skulle tappa matchen.
Men vi gjorde inte det.
Vi tajtade till spelet efter paus och vi klarade av att behålla fokus trots att den cypriotiska domaren tappade matchen helt och hållet. Ryssarna spelade obeskrivligt fult. Inte tufft. Bara idiotiskt fult. Och domaren förmådde inte stävja det. Istället blåste han för småsaker och matchen blev ryckig, med ständiga avbrott.
Det var ingen bra fotbollsmatch rent underhållningsmässigt. Men ibland handlar fotboll om helt andra saker än underhållning. Och ibland måste man bara gnugga och faktas och det gjorde vi i dag, vi stod upp för varandra, hjälpte varandra och i slutskedet av matchen slog jag en hörna, bollen kom till Bertilsson, som satte ut den till mig och jag skickade in den på ett tillslag och kunde knappast slagit ett bättre inlägg och Diouf mötte perfekt med pannan och skallade in 2-0.
Nanne var väldigt nöjd med segern efter matchen, men framförde - med all rätt - en del kritik också och förklarade varför han hade fått ett utbrott mitt i andra halvlek. Då höll han nästan på att springa in på planen i ren ilska och jag skrek till honom och undrade vad han menade, vi hörde bara en massa svordomar och som alltid när man tjafsar under en match vet den ene inte vad den andre säger.
Jag ska inte gå in på detaljer här och nu, men när Nanne nu sakligt förklarade sin syn på situationen höll vi med och så tog vi bussen tillbaka till hotellet, knäppte upp en Fanta Citron och mös gott åt segern.