Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 20:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/03/25/seger-i-genrepet/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Seger i genrepet

Vi satte oss i bussen och åkte till Halmstad. Det mest överraskande var att samtliga kom i tid. Det var ju tidsframflyttning och vi förlorade en timme och jag somnade så fort vi lämnade Kalmar och vaknade med stel nacke och bortdomnad axel när vi stannade på Scandic i Växjö för att äta lunch 10.30.
De här åka-buss-hela-morgonen-träningsmatcherna är inte direkt glamorösa.
Det var snålt om tid när vi väl var framme i Halmstad. Omklädning och taktikgenomgång fick samköras och sedan fick sjukgymnast Svensson tejpa fötter så att det brann i hans känsliga handleder och när vi kom fram till planen som vi skulle spela på insåg vi att det skulle bli en studsig match.
Planen var väldigt ojämn och det var bara att ställa om mentalt. Och inse att det mesta skulle handla om tilltrasslade situationer.
Nanne var i Sundsvall, han kikade när Giffarna mötte Hammarby och istället var det Giles Stille som ansvarade för laget och vi hade bestämt att Erik och jag skulle dela på matchen och lira en halvlek var. Fagercrantz hade inte lirat 90 minuter på länge - först var han hemma från Cypernlägret (och blev pappa!) och när vi mötte TFF var han sjuk - och behövde få en full match i kroppen.
Jag tog den första halvleken, vilket visar vilken stor människa jag är. Det är ju i den andra halvleken som en match luckras upp, det är då man får störst möjlighet att spela fotboll och jag tyckte att Erik kunde få spela då.
Fast om jag ska vara ärlig var det Nanne som bestämde det.
Emellertid - när jag vann slantsinglingen valde jag att börja i motvinden, trots att jag själv inte skulle få nytta av det. Men jag tänkte på lagets bästa.
Fast om jag ska vara ärlig var det Giles Stille som sa åt mig att välja just den sidan.
Hur som helst, vi visste att HBK skulle vara taggat och pressvilligt. Det var inte många spelare i HBK jag kände igen, de hade bytt ut rätt många, tycktes det som, men de jobbade hårt och försökte pressa oss hög och vårt passningsspel var sisådär, jag hade ett försök till en boll ut mot Måns, men bollen studsade upp på mitt knä och så där var det - studsigt.
Det hände inte så mycket rent chansmässigt, men så gick vi bort oss på ett inkast och en HBK:are sköt från strax utanför vårt straffområde och bollen hittade in bakom Etrit och så var det 1-0.
I medvinden kunde HBK:s tröga backlinje stå högt och hålla sitt lag kompakt, men vi fick till två, tre bra lägen och det bästa var när Fagge satte en frispark från strax utanför straffområdsgränsen i stolpen. Jonathan fick returen rakt på sig och kvitterade - trodde vi. Men tydligen var han offside.
Andra halvlek var den första lik. Med skillnaden att det nu var vi som hade vinden i ryggen och därmed kunde stå högre upp med vårt lag.
Domaren var dock på väg att tappa matchen, det var småfula situationer hela tiden, det var grinigt och Jörgen blev utknuffad från planen och slog i avbytarbänken och fick byta (Rasmus Sjöstedt kom in), men så höll Bertilsson i bollen, Måns överlappade och Måns inlägg stoppades med handen av en HBK:are och Fagge satte 1-1 på den efterföljande straffen.
Och strax därefter, vid en fast situation, plockade Paulus ner en hög boll med högern och dundrade in 2-1 med vänstern och vi hade vänt matchen,
Men HBK kvitterade. I en ytterst märklig situation hittade den assisterande domaren en straff till HBK och den sattes väldigt säkert.
Men omgående gjorde vi 3-2; bollen damp ner hos inbytte Abiola Dauda, som  i princip fick öppet mål och matchen klingade av, båda lagen gjorde flera byten, det var bara minuter kvar av tillställningen, men så slarvade vi flera gånger om med bollen och till slut rev Etrit ner en HBK-spelare och det var dags för en ny straff.
Etrit gick åt samma håll som på den första straffen och den här gången räddade han den.
Och i solen i Halmstad, på den ojämna planen, vann vi genrepet med 3-2.
Texas Johansson kom fram efter matchen, "jävla raggarmatch!" konstaterade han.
Jag kunde inte sagt det bättre själv.