Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-15 23:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/03/27/tobinho-martin-hansson-och-allsvensk-upptaktstraff/

RYDSTRÖM – OM KAFFE, FOTBOLL OCH ALLT ANNAT

Tobinho, Martin Hansson och allsvensk upptaktsträff

Tobinho drog till Amsterdam med KFF:s marknadssektion. Det var sponsorresa och Tobinho fick en friplats och medan vi andra tränade och lirade match gjorde Tobinho krogarna i Holland och hälsade på hos Rasmus och Mattias. AZ mötte något mittengäng i holländska ligan och det var tydligen ingen stor tillställning. Väldigt många misstag, lite avslaget, men AZ vann.
Det var de stora sponsorerna som hängde med till Holland, men med på resan var också en privatperson. Med väldigt stort FF-hjärta. Han och hans fru åkte varje dag en vända runt GFA, bara för att insupa atmosfären och titta på arenan. Och när han inte var nöjd med sina säsongsplatser gick han till KFF, men inte för att gnälla. Istället köpte han ett stort sponsorpaket och fick på så sätt vad han önskade. Och när han fick nys om resan till Holland undrade han hur mycket stålar som krävdes för att få hänga med på den och laxade sedan upp hela summan.
Dagen efter HBK-matchen hälsade Martin Hansson på hos oss på GFA. Domare Hansson.
Han gick igenom diverse regeltolkningar och vi fick komma med synpunkter och det var väl egentligen inga nyheter. Men det är alltid nyttigt att få lyssna ur domarnas perspektiv och jag tycker att domarna generellt blivit mycket bättre på att hantera det verbala, att de utvecklat den sociala begåvningen och det finns egentligen bara en domare som jag har problem med; Stefan Johannesson.
Vi är rätt många som tycker att han är vresig och snabbt intar en överlägsen attityd gentemot oss spelare. Han försvarar sig säkert med att det är vi som gnäller och så är det - ibland. Men som domare är man i en maktposition. En domare kan bestraffa mig, jag kan aldrig bestraffa en domare. Och som någon sa - är man väldigt stark måste man vara väldigt snäll också.
Men som sagt, generellt är det bra verbal nivå inom domarkåren.
Sedan tog jag chansen att fråga Martin Hansson om den där fjärdedomarincidenten. När Martin Hansson, som fjärdedomare, klev in och rev upp huvuddomarens beslut när vi mötte Syrianska på GFA. Huvuddomaren dömde felaktigt straff till oss, men efter diskussion med Hansson ändrade han beslutet.
Jag var upprörd där och då. För jag ville veta vad som gällde. När kunde en fjärdedomare kliva in och riva upp ett domslut? Skulle Martin Hansson själv acceptera att en orutinerad fjärdedomare gjorde just det när Hansson dömde? Och vilka situationer ansågs tillräckligt relevanta för att allt det här skulle inträffa? Här handlade det om en straff. Men en felaktig varning som renderar i en felaktig avstängning?
Martin Hansson erkände att det var en gråzon.
Nu sitter Svante Samuelsson och jag i FF-bilden, på väg till Helsingborg.
Det vankas Allsvensk upptaktsträff.
Vi lägger upp strategin.
Vi har ett mål - att äga tillställningen.