Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/04/04/att-trana-ratt/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Att träna rätt

Dubbla träningar och det gäller att träna med måtta. Eller, att träna på ett klokt sätt. Jag minns när Markus Lantz och Henke Larsson lirade i HIF och var åldermän, då stod de över vissa träningar och hyllade tränaren Bosse Nilsson för det. För att han lät dem göra det. Och jag kan förstå resonemanget. Lagidrott kan ibland bli väldigt fyrkantigt. Alla ska träna oavsett hur kroppen mår och alla ska träna exakt samma sak. Oavsett hur vi är byggda eller vad vi kan tänkas behöva. "Tack vare" mina ryggproblem för tolv år sedan fick jag möjlighet att styrketräna på egen hand. Jag kunde inte köra det som de andra körde på grund av min kotglidning och så är det fortfarande. För mig har det varit ovärderligt. Men generellt är det annars så att man tittar lite misstänksamt på den som vill ställa sig bredvid flocken. Vem tror han att han är, liksom? Varför ska inte han göra benböj som alla vi andra? Jag fick utstå en jäkla massa hugg i början, men jag bet ihop och nu är det ingen som säger något. Så jag kan förstå att man kanske anpassar träningen efter förutsättningarna. Men jag har hittills i min karriär, peppar, peppar, aldrig behövt avstå träningar för att jag är mer sliten än övriga. I år har jag tränat allt. Samtidigt gäller det alltså att träna klokt. Har vi dubbla pass, som idag, kan jag inte ösa på med allt jag har på morgonens styrketräning. Framför allt inte när det gäller benen. Jag gjorde det i januari. Körde tuffare än tufft, utfallssteg, bulgariska knäböj, utfall i sida, med vikt, utan vikt, djupa knäböj, explosiva knäböj och jag kände mig härlig och fin. Just då. Tre timmar senare, när vi joggade ut på det plastiga gräset för att träna fotboll kunde jag knappt lyfta benen. Det misstaget gör jag inte om. Det blev därför ett bra, ett skönt och ett fint styrkepass på morgonen, sedan lunch och extremt nyttiga raw food-smoothies hos Elisabeths Raw Food i Saluhallen och det gick verkligen att lyfta benen när vi sedan joggade ut på det plastiga gräset för att träna fotboll. Jag gick fram som en slåttermaskin. Jag skickade Erik i backen med en ful kapning, sedan var det Jonathan som fick ont efter en duell med undertecknad och innan träningen var slut hann jag skava på ytterligare några. Men träningen tog slut och efter passet studsade Paulus omkring i en slags eufori, Han hade köpt bastustenar till bastuaggregatet. Samt en skopa att ösa vatten på stenarna med och doftessenser att hälla i vattnet. "Nu ska här bastas" vrålade han och hjulade fram och vi trängdes i den lilla bastun och öste på vatten på stenarna och den heta ångan sved i skinnet, vi pustade och stånkade, "mer vatten, mer vatten" turades vi om att sammanbitet väsa och ingen ville vika ner sig, "friskt, härligt" skönt" sa vi trots att huden blev röd och det snurrade i huvudet och hos Ludde snurrade det så mycket att han tog en skopa vatten och började dricka. Han började spotta och fräsa, det var ju doftessenser i vattnet.