Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/04/07/en-del-hugg-och-sa-motsatsen/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

En del hugg och så motsatsen

Träning på Fredriksskans, på härliga Fredriksskans och om du undrar om jag längtar tillbaka, hell no! Fredriksskans hade sin charm, jag upplevde fantastiska stunder där, vi vann cupguld och SM-guld, vi var obesegrade i Europamatcher, men när vi nu levt ett år på GFA så inser vi skillnaden. När vi skulle möta belgiska Gent i Uefa-cupen 2008 fick de träna på Fredriksskans kvällen innan avspark. När de såg arenan undrade de var vi skulle spela själva matchen. Fredriksskans trodde de var en träningsanläggning. Men nu tränade vi på Fredriksskans A-plan och den var gropig och ojämn och på ena läktare satt inbitne FF-supportern Ingvar. När jag började i Kalmar FF var han en av de första riktigt röda människorna jag kom i kontakt med. En sådan vars lidelse för Kalmar FF smittade av sig på mig. Han kollade träningar och han var oändligt nervös under matcherna. Nu satt han på läktaren och kikade på vår träning. Det var länge sedan vi såg honom, jag hade aldrig sett honom ute vid GFA. Tobinho berättade varför. Tydligen ogillade Ingvar flytten från Fredriksskans så mycket att han hade bestämt sig för att inte sätta sin fot därute. En styvnackad envishet som man på något sätt måste beundra. Det var sol och grästräning och sedan en ledig dag och när vi kom tillbaka till GFA efter den lediga dagen var det som om kroppen stelnat. Fan, man ska inte vila, det är livsfarligt. Och till det konstigt gräs och snöyra och man kunde tro att det var januari igen och vi fick bita ihop, vi fick göra det bästa av det, men som om inte det var nog, jag vaknade upp och möttes av idel svärdshugg. Först fick jag höra att AIK:s tränare Andreas Alm sa att min säsong i fjol var svag - eftersom vi nu spelade med två balansspelare, alltså hade jag som ensam balanspelare i fjol inte klarat av att täcka ytorna. Hade han sagt, med ett leende. Sedan var det en insändare i Barometern. Nanne hyllades för att han sagt att vi skulle ta guld. Jag sågades för att jag hade svarat att jag trodde att vi skulle komma fyra eller femma. Så kunde vi inte ha det, tyckte Urban Ljungar, insändarskribenten. Det gör ju hela föreningen förvirrad! "Kanske är det dags att lämna över kaptensbindeln till någon annan." skrev Ljungar. Jag förstår vad han menar. Herregud, killarna i laget vet ju inte vad de ska tro, Nanne säger guld, jag säger fyra, hur ska ni ha det, undrar killarna, går vi för guld eller går vi för fjärdeplatsen, bestäm er, vi klarar inte av att träna, vi klarar inte av att förbereda oss som vi ska inför matcher om ni säger olika saker! Sedan fick jag veta på Twitter att Erton i Mjällby AIF totalsågade mig i dagens Sportbladet:

Kalmars Henrik Rydström, ja, han är en usel spelare. – Han håller på att uttala sig om allt och alla. I mina ögon… alla som förstår fotboll ser samma sak: han är skit, förstår du. Han är skit. Tycker du det? – Ja, verkligen. Jag mötte honom för första gången nu i en träningsmatch. Han var värdelös. Gör ingenting kreativt, gör ingenting speciellt. Men är han inte bra på att hålla ihop mittfältet? – Jag kom förbi honom när jag ville. Nej, han har verkligen blivit överskattad.

Men det var bara att bita ihop och dra pansarskyddet över kroppen. Och det är ju faktiskt så här. Man får en jäkla massa skit och somligt är välförtjänt. Till Ertons försvar måste man ju påpeka att han faktiskt står för sin åsikt, han lämnar inte in det anonymt i en spelarenkät. Och den där träningsmatchen mot Maif som han talar om, jag är fan böjd att hålla med honom. Det var ingen rolig historia för undertecknad. Sedan är det väl kanske si och så med Ertons egen självinsikt. Men det är ju, för att parafrasera Guradiola, Peter Swärds huvudvärk. Och mitt i all skit som väller över en - det är många som rycker ut till ens försvar. Det talas om de där nättrollen. De finns och de frodas. Men motsatsens finns också. Rejält. Och varje gång är jag lika tacksam. För att så många faktiskt ser förbi det ytliga, rykten och förutfattade meningar. Tack. Lars Ohly twittrade ett slags försvar: "Stålsätt dig. Vi hatar dig på plan för att du är bra. Annars skulle vi inte försöka få dig ur balans." Och det fick mig att minnas när Lars Ohly i en riksdagsdebatt med Fredrik Reinfeldt använde ett uttalande från mig - jag menade för ett par år sedan att Steven Gerrard i jämförelse med de riktigt stora världsstjärnorna var överskattad - för att visa det absurda i något som Reinfeldt hade sagt. Men om det handlade om att ge Reinfeldt en känga ställde jag gärna upp. Och jag ska kanske inte prata om överskattad. I synnerhet inte när det gäller Gerrard. Från det ena till det andra - lyssnade på P3 i går och fastnade i ett skönt program. Min Spellista, där Linnea Wikblad valde låtar och vävde ihop dem. Låtarna var en slags minneslucka till min uppväxt. Och mellansnacket var riktigt bra. Själv medverkade jag under Långfredagen i Torehammars vecka. Drygt 40 minuter in i programmet dyker jag upp.