Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/04/08/jag-uppmanade-och-det-blev-liv/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Jag uppmanade och det blev liv

Jag tänkte spinna vidare på Kalmar FF:s roliga kampanj om att locka AIK-supportrar till vår hemmapremiär i morgon, jag tänkte fortsätta på samma tema och twittrade om att det nu var upp till bevis för AIK-fansen. Det var nu de skulle bevisa att de var bättre än DIF-fansen. För i fjolårets hemmapremiär mötte vi just DIF och DIF-fansen såg till att höja redan bra stämning på GFA till riktigt bra. Skulle AIK kunna överträffa det? Det skulle jag inte skrivit. Så skulle jag aldrig ha twittrat. För flera AIK-fans blev upprörda, hur kunde jag skriva något sådant, det var ju knappast på GFA som det avgjordes vem som hade bäst fans, det avgjordes i Stockholmsderbyt och vadå bästa bortafans, AIK:s fans kunde komma till GFA med två man och stå tysta, de skulle ändå vara de bästa fansen, det är de ju per automatik och någon menade att det inte var i relation till DIF:s fans som bedömningen skulle göras, det var i relation till hemmalagets fans, alltså Kalmar FF:s fans och det vore bättre om jag koncentrerade mig på att spela istället för att snacka om sådant jag inte förstår. Upps. Samtidigt höll en hel del med mig också, klart att man kunde jämföra på det här sättet och jag fick erkänna för mig själv - jag trodde inte att så många var så distanslösa. Förstod de verkligen inte hur jag menade? Varför så rabiata? Jag som ofta får roliga, nyanserade och trevliga mejl från inbitna AIK:are. Det är ju klart att jag inte tror att allt avgörs i en match på GFA. Det är klart att det finns fler variablar än så när det kommer till att bedöma hur bra en klack är. Men ibland jämför man lag som inte möter varandra. Och säger att "det var det bästa laget vi mött i år, det var det bästa laget som besökt Råsunda" och så vidare och ibland jämför man ju till och med tidigare årgångar, varför skulle man då inte kunna göra detsamma med klackar? Jag trodde i min enfald att klackarna VILLE bli jämförda och vägda. Att man som supporter och medlem i en stor och anspråksfull klack ville imponera på publiken på arenorna. Och som sagt - det är ju givetvis en jämförelse med glimten. Inget facit. För vår del, för Kalmar FF:s del, handlar det ju också om att försöka fylla bortasektionen. Vi har ju avsatt över 1000 platser på bortasektionen och eftersom vår ambition är att slå publikrekordet är det ju bra om den är så välfylld som möjligt. När det gäller alla andra platser på arenan jobbas det för fullt från Kalmar FF:s sida för att göra dem attraktiva. Och det här var ett humoristiskt sätt att göra detsamma med bortaklacksplatserna. Någon undrade om det inte vore bättre om vi koncentrerade oss på våra egna fans istället. Tja, det ena utesluter inte det andra. Våra fans var i fjol stundom riktigt bra och tillsammans med nybildade sektionen 101 och en i övrigt allt mer engagerad sittplatspublik var atmosfären inne på GFA väldigt bra. Förhoppningsvis kan det fortsätta vara så och jag är väldigt nyfiken på vad vår klack har för planer inför den stundande säsongen. Hur som helst - vi tränade inne på GFA i dag. Och planen var väldigt fin. När vi joggade igång oss stönade en lagkamrat till mig av välbehag. "Åh, vilken doft" sa han och drog än gräslukten i näsborrarna. Vem det var? Ja, inte var det någon gammelgädda precis. Det var Sebastian Andersson. 21 år gammal. Det är inte bara vi gamlingar som föredrar naturgräs.