Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/04/09/aik-gav-svar-pa-tal/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

AIK gav svar på tal

Ibland vill man bara lägga sig i soffan och bryta all kontakt med omvärlden. Vara ifred. Inte påminnas om verkligheten. Som efter kvällens match mot AIK. Vi är inte bra, vi skapar för lite, vi bjuder på för mycket, men ändå tar vi oss tillbaka i matchen, vi slår oss tillbaka och Måns kommer in och utnyttjar en dålig AIK-rensning i den 87:e matchminuten och prickskjuter in kvitteringen. Och just då är AIK nere för räkning. De har krampkänning, de knäar. Trodde vi. Men på övertid biter de fast bollen på vår planhalva och skickar så småningom in ett inlägg mot vår bortre stolpe och Paulus tycks ha kontroll på bollen, det ser ut som om han ska kunna nicka undan den, men den smiter precis över honom och från nära håll gör AIK 2-1. Våra kvitteringsförsök blir futtiga, slarviga, jag, till exempel, försöker slå en diagonal boll mot AIK:s backlinje, men får slaskträff och träffar ingen alls. Att förlora på det sättet man har rest sig, men blir knockad när det nästan är slut, smärtar. Men det är en sak att vilja gå under jorden. Man ska dock inte göra det. Man ska stå upp även i motgång. Inte gömma sig. Så jag svarade på en massa tweets från lyckliga AIK:are efter matchen och jag bloggar nu. Vi hade en bra känsla innan matchen och jag blev hyllad på ett otroligt fint sätt av klacken. Sång och banderoller (måste försöka få tag i bilder på dem) och det kändes i hjärtat. AIK-klacken gav svar på tal - jag hetsade dem ju en smula i går - och imponerade onekligen. De var många, de hördes och flaggorna och färgerna var synkroniserade. Om de var bättre än DIF-klacken i fjol? Jo, det tycker jag. Jag kan tycka att fotbollsfans uppträder korkat och ibland undrar man varför vissa skriker så idiotiska saker. Men samtidigt visade AIK-klacken i dag vilken nytta den kan göra, vilken stämning den kan skapa och hur den därmed gör det mer attraktivt att gå på fotboll. Vår klack kan givetvis inte mäta sig med AIK:s. Men jag är stolt över hur den försöker, hur den i dag aldrig gav upp och vi hörde den, vi fick energi av den och förhoppningsvis fortsätter den utvecklas. Matchen? Tja, vi visste att det skulle bli tätt och tufft, vi ville vara det lag som satte tonen och var aggressivast, men jag tycker inte att vi lyckades med det. Eller, vi var tämligen aggressiva, men vi fick, igen, för korta anfall. Vi hade förtvivlat svårt att bita fast bollen på AIK:s planhalva och det berodde på olika anledningar. Eftersom vi inte fick något direkt djupledshot (jag droppade in två bollar bakom AIK:s ytterbackar, men ingen löpte på dem) kunde AIK stå högt med sin backlinje och hålla sitt lag tajt. Då krymptes våra ytor, det blev trångt och tätt och samtidigt föll vi för mycket när AIK kom rättvända mot vår backlinje och det var det som föranledde 1-0- Mutumba fick driva för långt innan vi stötte upp på honom och han satte 1-0. I andra halvlek spelade AIK på sin ledning, började ta väääldigt god tid på sig vid inkast och frisparkar och det kändes som om matchen rann ur våra händer. Borges var lite Obola-lik, spelade klokt och vårdat, sög in bollar och fördelade och lät AIK flytta upp sitt lag. Vi hade inte fart och kraft att slå sönder AIK:s organisation och det hände för lite. Erik och jag försökte gnugga på centralt, jag tycker vi vann en hel del, klosspelet fungerade bra och Tjernström kom in och berömde mig, "jag tycker du ser stark ut" sa han och jag rodnade. Fast så säger han kanske till alla. Och precis då missförstod jag Sebastian, trodde han ville ha bollen på sig, men det ville han inte och direkt efter satte jag en boll mot Jonathan, men han stack åt andra hållet och jag kände mig dum som fan. Måns och Gutu kom in och Måns kvitterade och det kändes så jäkla skönt. Men så kom det där målet på övertid. Efter matchen dröjde jag mig kvar i bastun. Satt där länge. Och sedan länge i omklädningsrummet. Matchen rann av mig. Till viss del. Helt tar det emellertid längre tid än så innan den är ur systemet.