Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/04/12/nya-ron-gamla-teser/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Nya rön, gamla teser

Vanligtvis är vi alltid lediga andra dagen efter match. Enligt forskning är den fysiska statusen som lägst andra dagen efter en stor påfrestning. Då är behovet av vila som störst. Det var annorlunda förr. På 1990-talet tränade vi alltid som hårdast den andra dagen efter en match. Då var det tempospel och löpningar och tja, det gick ju det också.

Ibland är det ju ett under att man fortfarande lever och andas. Om man tänker på nya rön, nya undersökningar. Ett tag fick vi absolut inte dricka kaffe på matchdagen. Något år senare var det väldigt bra att dricka ett par koppar kaffe samma dag som vi skulle lira. Varje tid har sina teser.

Det jag har lärt mig är att inte följa dem slaviskt. Att plocka lite här och där, att känna sig fram för att på så sätt lära sig vad som passar mig bäst. Och några rätt borde jag rimligtvis haft genom åren. Eftersom jag kunnat vara med ett tag.

Den här veckan vilade vi emellertid inte andra dagen efter match. För nu väntar ju Malmö FF på fredag och för att hinna träna det vi måste träna var vi tvungna att träna på vilodagen. Istället var vi lediga dagen efter AIK-matchen. Puh, hängde ni med?

Nåväl. Nu joggade vi ut på det plastiga gräset och några klagade på stela kroppar och jag vet inte om det berodde på att kropparna verkligen var stela eller om det var psykosomatiskt, att vi helt enkelt förväntade oss att vara stela - det var ju andra dagen efter match! - och därför blev stela.

Nu sitter vi i bussen. Vi är på väg till Malmö. Det är tredje dagen efter AIK-matchen och vi tränade inne på GFA innan avfärden. Jag sprang in ett par nya skor, de var trånga, men gav med sig allt eftersom och efter träningen försökte Erik Israelsson imponera på fjunisarna genom att berätta mustiga historier och nu lovade han att han faktiskt var ärlig när han sa att Manchester Citys Kompany var i Kalmar och festade då och då för några år sedan. Han var bästa polare med Chippen och eftersom Chippen var polare med en kille i Kalmar hängde Kompany på när Chippen skulle till Kalmar. Sa Erik. Sedan ville han att jag skulle bekräfta historien. Det kunde jag inte. Tobinho var dock tveksam, varför skulle Kompany komma tillbaka flera gånger, så jäkla bra var ju inte utelivet i Kalmar och sedan försökte Tobinho härma Kompany, "this place, Harrys, is a jellow good place" sa Tobinho på bred engelska. "Är Kompany inte engelsman?" undrade Tobinho när han såg vår förvåning. I bussen nu. Och jag inser att jag glömt byta överdrag till min reskudde.