Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Idag var jag lärare

För första gången på ett bra tag hade jag idag undervisning på Stagneliusskolans Fotbollsakademi. Akademin består av tio killar och elva tjejer som går en slags upphottad variant av Fotbollsgymnasiet. De läser samhällsvetenskaplig linje på Stagneliusskolan och tränar fotboll och har fotbollsteori på skoltid och i deras utbildning har de ett ämne som vi benämner som ”livskunskap”. Det låter kanske mer än vad det är, men tanken är att göra dem aningen mer mångfacetterade som människor. Att få dem att tänka andra tankar än fotbollstankar. För alla undersökningar visar att det är viktigt att ha fler identiteter än bara fotbollsidentitet. Och det är min uppgift att bredda dem. Så vi pratar litteratur, de får läsa texter, de får skriva och vi kopplar allting till mental träning.

Jag har ju varit i deras situation och vet vad de går igenom. Hur osäker man kan vara, vilka tvivel man kan ha, man vill så mycket, men vet inte hur man ska göra och jag försöker förklara för dem att de inte är ensamma om känslan, att alla är nervösa och tvivlande.
Ofta är det just tron att man är ensam om känslan som gör det outhärdligt.
Så vi pratar om allt det där och tanken är att de så småningom ska få verktyg att hantera exempelvis nervositet.
I slutet av lektionen frågade jag dem om de hade någon låt som de gärna lyssnade på innan de skulle spela match. En slags pepplåt som gav dem energi och glädje.
Själv valde jag Wolf like me med TV on the radio.
Mina elever valde helt andra låtar.
Lyssna här.
Efter kvällens träning spelade jag låtarna för Erik Israelsson. Han skakade besviket på huvudet, ”någon måste lära ungdomarna något om riktig musik” sa 23-åringen och lät som den 65-åring han innerst inne är. När jag sedan frågade Erik vad han skulle göra efter träningen berättade han att han och flickvännen skulle äta tacos, mysa och titta på Postkodmiljonären.
– Och tidigare idag var vi och matade djuren på Skälby. Och hade med oss en termos kaffe. Det var väldigt mysigt, sa Erik.

Följande låtar valdes:

Dansa Pausa – Panetoz
Mellow – Nause
Bomba radio edit – Jessy Matador
Glad you came – The Wanted
Applausi per fibra – Fibri Fibra
Pressure, Allesso edit
International love – Pitbull
Living on a prayer – Bon Jovi
Up, up and away – Kid Cudi
Stronger, Kanye West
Wild ones – Flo Rida
Calling (Lose my mind)
Greyhound, Swedish House Mafia
Now we are free – Song from Gladiator
Burning heart – Survivor
Double nature – Mustasch
Made of – Nause
Encoded – Hardwell
The Pretender – Foo Fighters
Jorge Ben – Taj Mahal