Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 21:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/06/09/mod-och-feghet/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Mod och feghet

Här i Kalmar råder det just nu en Hells Angels-debatt. Bakgrunden är den att en MC-träff i Kalmar urartade. En familjeklubb, Svineri MC (fantastiskt namn!) hade MC-fest, men attackerades av maskerade våldsverkare. Snart arresterades medlemmar från Hells Angels. Och i detta nu pågår en rättegång.

Några företrädare för kommunen föreslog då, som en slags markering mot det organiserade våldet, att kommunen skulle initiera en MC-träff. Svineri MC ställde nämligen efter attacken in den planerade Swedish Bike Festival. Det fick den moderata politikern Jonas Lövgren att protestera.

- Jag är starkt emot att kommunen anordnar en träff. Frågan är komplicerad och jag vill gärna ha kvar mig själv, mitt hus, min bil och min familj som det är i dag, säger Jonas Lövgren (M).

Vem blir förvånad om vi har ett undflyende samhälle som inte vågar stå upp för det som räknas om vi har politiker som resonerar på ett sådant sätt?

Nu har Lövgren mött hård kritik. Både av medpolitiker i Kalmar kommun och från ledande experter på gängkriminalitet.

- Ynkligt. Om inte det demokratiska samhället vågar stå upp mot kriminella gäng, vem ska då göra det? Dessutom är det en stor överskattning av Hells Angels och gör dem mer betydelsefulla än de är, säger författaren och journalisten Lasse Wierup.

Jonas Lövgren står dock fast vid sina uttalanden. Det är ju, i alla ryggradslöshet och feghet, någon form av mod. Om än dumt mod.