Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/06/28/tyskarna-har-stora-problem/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Tyskarna har stora problem

Rätta artikel

Det är kris i det tyska lägret. Stämningen är tryckt. Ingen vill sova. Istället dricker man i baren i källaren. Förbundskaptenen har låst in sig på sitt rum och efter den miserabla insatsen i mästerskapsmatchen ville han inte ens kommentera sitt lags insats, istället skickade han fram sin lagkapten till journalisterna. Som sa vad han tänkte. Och kritiserade några av sina lagkamrater hårt.

Vid midnatt lämnar en bil tyskarnas läger. Polisbevakningen halvslumrar och öppnar grinden när den förställda rösten förklarar att de bara ska åka i väg med fotbollsmaterial.

Vid ratten sitter tyskarnas målvakt, bredvid honom lagets kanske vassaste anfallare. Bilen saknar fungerade bromsar, de får bromsa med handbromsen, ändå kör de tio mil mitt i natten, allt för att få träffa sina fruar, som bor på ett hotell i en annan stad. De är visserligen tillbaka till träningen morgonen efter, men båda är medtagna efter nattens äventyr.

De berättar för lagkaptenen, han blir förargad, tänk om någon hade upptäckt dem, men målvakten replikerar:

- Då skulle det varit två platser lediga i landslaget nu. Och det vore väl inte så mycket att säga om det efter det spel vi visade i går, eller hur?

Den tyska lagkaptenen känner att laget är i en kris, i ett upplösningstillstånd. Förbundskaptenen har fortfarande inte repat sig, han kom inte ens ner till frukosten. Istället måste lagkaptenen gå runt till alla rum och förklara att de ska ge sig av, att de ska byta förläggning, "det var helt enkelt nödvändigt att någon sa till om vad de skulle ta itu med".

Vafan, är det Joachim Löw som stannar på sitt rum? Och sticker Neuer och Gomez i väg från tyskarnas förläggning mitt i natten för en riskfylld färd i en bil utan fungerande bromsar?

Nej, givetvis inte.

Det var förbundskapten Helmut Schön som stannade på sitt rum efter Västtysklands överraskande förlust i VM på hemmaplan 1974 mot Östtyskland. Det var efter den förlusten det tyska laget var i upplösningstillstånd. Och spelarna som stack i väg mitt i natten var målvakten Sepp Maier och anfallaren Uli Hoeness (nu sportchef i Bayern München).

Kapten för det tyska laget var Franz Beckenbauer och han berättar i Fotboll på heltid om den chockartade förlusten mot Östtyskland. Och för en kort stund gungar marken under det västtyska laget. Men det kom också något bra ur förlusten.

- Nederlaget mot DDR tog jag som en förevändning för att en gång för alla avskaffa eden i omklädningsrummet inför varje landskamp. Jag hade nu blivit landslagskapten och var den som det ålåg att läsa eden och hålla ett litet tal varje gång. Nu, under VM, tyckte jag att det verkade lite överdrivet: vi spelade var tredje dag, och jag skulle hålla tal var tredje dag. Med ord och fraser som jag själv inte trodde på därför att de verkligen inte passade i vår tid. [...] Jag är inte bara flegmatisk utan också en rätt nykter människa som ogillar stora ord och högtidliga fraser. Uppenbarligen klarade vi oss också utan den gamla eden. [...] Vi vann med 2-0 mot Jugoslavien och slog Sverige med 4-2, berättar Franz Beckenbauer.

Östtyskland vann sedan inte fler matcher. Västtyskland förlorade inte fler.

Och det var Franz Beckenbauer som lyfte VM-pokalen efter finalseger mot Holland med 2-1.