Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/08/22/marginalerna-ratt-och-fel/

RYDSTRÖM – OM KAFFE, FOTBOLL OCH ALLT ANNAT

Marginalerna - rätt och fel

Helsingborg förlorade mot Celtic med 2-0 och jag twittrade:
"Om jag hade varit HIF-spelare hade jag varit förstörd av besvikelse. Fast på samma gång stolt."

Det fick vissa att reagera. Vadå stolt? HIF fick stryk med 2-0! Hur kan man då vara stolt. Och Expressens Daniel Kristofferson och Patrick Ekwall förstod inte alls mitt resonemang.

I den svartvita världen i synnerhet journalister lever i finns det sällan utrymme för något annat än en bestämd åsikt i riktning åt en hyllning eller sågning. Jag försökte förklara vidare i mina tweets. Att man som spelare givetvis är grymt besviken över en förlust av den här sorten, att man kommer gräma sig i dagar, i veckor, att utgångsläget inför returen givetvis ser tufft ut, men att man också måste se till prestationen.
Att HIF på det stora hela gjorde det bra, att man visade mod, visade attityd och faktiskt var det klart spelförande laget, var det lag som hade flest avslut och Gareth Southgate twittrade efter matchen en hyfsad summering: "2-0 Celtic (Samaras). Been outplayed but great scoreline for them."

Och som utövare måste man få lov att känna stolthet till hur man tog sin an en svår uppgift. Det betyder inte att man är nöjd. Eller att man nöjer sig med att förlora. Eller att man inte vill ha mer.
Men jag tycker att HIF tog sin an den här uppgiften på ett bra sätt. Vi har sett många andra svenska lag - landslag som klubblag - gå ut till tuffa matcher och varit undflyende, avvaktande, fega. Det kan man i alla fall inte anklaga HIF för.

Sedan kunde HIF gjort ännu bättre ifrån sig. Tagit ännu bättre beslut. När man kom rättvända mot Celtics backlinje valde man flera gånger en uppstannande passning och undvek på så sätt att såra Celtic än mer. Och man har givetvis inte råd att släppa in två mål på hemmaplan.

När twitterdiskussionen hade rasat en stund kom journalistutlåtandet, Celtic var plötsligt "ett mediokert skotskt lag" (eh, jaha, i jämförelse med vad?). Och, konstaterades det, Celtic var ett jämbördigt motstånd med HIF och därför kunde HIF-spelarna aldrig vara stolta över en förlust, oavsett om HIF spelade ut Celtic eller ej (jämbördigt, hur avgör man det, räcker det att en journalist lite svepande gör den jämförelsen, sedan blir det en sanning?).
Jag måste säga att jag på något sätt imponeras över den där tvärsäkerheten. Hur får man den?

Jag skulle snarare säga att Celtic är en avsevärt större klubb än Helsingborgs IF. Med större resurser på alla sätt. Skotska ligan har aldrig, som helhet, varit fantastisk. Men topplagen - Celtic och Rangers (även om de numera är nedflyttade) har varit på en nivå som inga svenska lag varit i närheten av. Med spel varje år i Europa och då på den absolut högsta nivån. Där är kanske inte Celtic i dagsläget, men det är fortfarande ett lag som är över HIF.
Att då HIF gör en så stark spelmässig insats gör att man kan känna stolthet.

Men i det där svartvita ska bara resultaten räknas. Och då hade man jublat över en insats där HIF hade tur och nickade in två hörnor och sedan ägnade resten av matchen att sparka bort bollen så långt det gick.

Där en seger per automatik är bra och en förlust per automatik är dålig. Jag vet, jag vet, det är så mycket som står på spel, i slutändan handlar det givetvis som att vinna. Men bilden rymmer mer än så. Är mer intrikat än så.

Det är också de där marginalerna. Jag såg en hel del på FC Köpenhamns match mot Lille. FCK slog i förra omgången ut Club Brugge. Det blev 0-0 i Köpenhamn och sedan kvitterade FCK belgarnas 2-1-ledning i slutet av matchen. Brugge tryckte på för att göra 3-2 och i 90:e nickade de in ledningsmålet. Men det blev tveksamt bortdömt för offside. Istället kunde FCK kontra in 3-2 i öppet mål.
Och i går mötte man alltså franska Lille. Som fick straff i den första halvleken. Men Wiland räddade straffen och istället för ett tungt baklängesmål på hemmaplan nickade Cesar Santin 1-0 till FCK. Och trots att Lille hade övertaget i antal avslut vann FCK med 1-0.
Marginaler, alltså.

På rätt sida. Och ibland på fel sida.