Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2012/12/24/god-jul/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

God Jul

Rätta artikel

I bilen, mil efter mil, fast inte så många mil, men några mil och precis som att tågresandets lunk kan försätta tankarna i ett meditativt tillstånd kan bilkörande göra detsamma och Spotify på min mobil blandade låtar hej vilt och då dök Winnerbäcks Söndermarken upp och det självklara slog mig, hur bra den är, hur fantastisk den är och det tyckte jag redan när den kom, jag gav Winnerbäcks konsert i Kalmarsalen 2003 full pott i betyg, även om Winnerbäck sjöng fel i någon låt eller kanske just därför, för att Winnerbäck inte var perfekt och Söndermarken är ordstaplande, ett flöde, en rytm och kanske behöver man känna igen sig i det han berättar, känna igen sig fullt ut för att förstå låtens storhet fullt ut eller är det universalt och Winnerbäck berättar med nya uttryck som känns så självklara, halvhjärtad husmanskost, tandläkarväder och så nyponbuskarna, nyponbuskarna och sedan väljer Spotify Cardigans, det måste vara ett av de bästa svenska banden genom tiderna och deras två sista (?) plattor, Long gone before daylight och Super extra gravity, är fantastiska och apropå musik, jag såg Niklas Strömstedts program när han gästades av Anna Ternheim och plötsligt dök nämnda Winnerbäck upp, mediaskygge Winnerbäck och det blev så bra, så fint och Winnerbäck erkände att han nästan alltid är nervös och jag tror att en sådan bekännelse gör mycket för många andra, då behöver man själv inte gå omkring och skämmas för mycket för sin egen oro, sin egen nervositet, sina egna våndor - vi är många som känner likadant - och Strömstedt fick dem att slappna av, även om Ternheim inte är den enklaste att intervjua och när de sedan framförde musik i programmet blev det nästan hela tiden andaktsfullt.

Nu är det julafton. I ett vintrigt Äshult, det blir väldigt mycket snack om Oskarshamns AIK, fotbollslaget i staden, definitivt INGENTING om IK Oskarshamn, hockey är förbjudet i hemmet i Äshult och jag läser DN på morgonen och ser att Jerebko varit bänkad 14 matcher i rad i NBA och jag blir förvånad, har fått intrycket att han är en stjärna i NBA och jag twittrar om saken och får olika reaktioner, många håller med, andra inte alls och jag får utveckla mitt resonemang, menar att svensk medias rapportering kanske inte alltid är nyanserad, att vi har en tendens att höja upp musiker, skådespelare, idrottare som gör karriär utomlands, vi får dem att verka bättre än vad dem är, fast å andra sidan, jag är för dåligt insatt i basket, i NBA och en Johan twittrar att det kanske också handlar om att få i svensk media vet vad Jerebko är för spelartyp, "en basketens Rydström" och jag svarar "stackars kille" och en annan undrar då om Jerebko är en "inoljad och glansig kille som står still i mittcirkeln och skriker på allt och alla".

God jul!