Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2013/02/02/seger-mot-hbk/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Seger mot HBK

Match mot HBK i dag och Gasten låg som en grön pärla och blänkte i solskenet. Till det vindstilla. När matchen sparkade igång var det fortfarande en lång kö av människor som väntade på att komma in.

Gott med det stora intresset och gott med uppslutningen.

De som inte startade mot Maif i tisdags startade med HBK och eftersom jag startade mot Maif startade jag inte i dag. Jag är den ende i Kalmar FF som kan bli petad. När folk spekulerar. När andra spelare sitter på bänken - av olika anledningar - nämns det knappt. Om jag gör det är jag petad. Men inte ens jag är petad redan den 2 februari. Så vi behöver inte ta ut det i förskott.

I det här skedet av säsongen låter Nanne majoriteten av spelare i truppen att spela i princip lika mycket. Det är först i mars som en startelva kommer utmejslas. Om ens då. Jag tror inte vi kommer ha en startelva. Truppen är bred och det finns många olika alternativ. Hur vi startar matcher beror på motstånd och taktik.

Nåväl.

Stefan Selakovic joggade förbi mig på väg till Gasten, "det är för tidigt på säsongen för dig för att spela, va?" sa han och log och jag sa att jag kanske skulle komma in i andra halvlek och munhuggas med honom. "Då är jag inte kvar, jag ska bara spela första halvlek", svarade han.

Jag hann också prata med Torbjörn Arvidsson, assisterande i HBK och KFF-spelare på 1980-talet. Killarna i HBK var ovana vid att vara ute på en fotbollsplan, sa han. "Vi har mest kört fys." Det hade Fagercrantz bedyrat i ett sms kvällen innan, hans ben var tunga efter all styrketräning, skrev han och jag förstod att det nog kunde gynna oss.

Vi ville spela på samma sätt som mot Maif. Kompakt lag. Aggressivt försvarsspel. Och vårdat passningsspel.

Men varje match lever sitt eget liv och den här matchen såg inte ut som den mot Maif. HBK satte ingen direkt press på oss, vi fick tid att vända upp med bollen och vi föll snabbt in i den här matchbilden. Det blir gärna så när tid ges. Man tar några tillslag till på bollen. Man går ner i tempo. För man behöver inte stressa, man behöver inte ta snabba beslut.

Så vi höll i bollen i backlinjen. Och det gjorde vi bra. Men det hände föga framtill. Och när något hände var det efter bollvinst högt upp i banan. Men de där bollvinsterna var för få och eftersom vi mest höll i bollen tappade vi också den aggressiva pressen.

HBK såg segt ut. Men deras två anfallare ställde till en hel del oreda. Starka, fysiska bökade och stökade de fram några farliga lägen.

Nanne efterlyste i pausen snabbare spel, större vilja att ta sig framåt i banan, men efter pausen såg det ut som i första halvlek.

HBK skapade den farligaste chansen - de vann en andraboll framför vår backlinje, blev rättvända och en av deras spelare kom fri med Zlatan Azinovic. Men Zlatan räddade. Returen gick dock till deras spelare, som fick öppet mål. Skottet tog emellertid i stolpen.

HBK mattades snabbare än vad vi gjorde. Vi höll i bollen, HBK stod i sina positioner. Men så blev det motlägg en bit in på deras planhalva, Måns fick tag i bollen, utmanade en av deras mittbackar i straffområdet och blev fälld. McDonald satte straffen och så var det 1-0.

Efter det var vi aldrig hotade. Och när Nenad urtjusigt och med klass skruvade in 2-0 på frispark kroknade HBK rejält. Papa Diouf kom in och skickade in 3-0.

Det var på tiden att vi satte en direktfrispark. Senast vi gjorde det var Fagercrantz mot AIK på GFA 2011.

Jag messade Nenad efter matchen och bad honom visa mig hemligheten bakom en bra frispark. Vi har det kommande träningslägret på oss. Själv satte jag mitt senaste försök i muren. Det var 1997, hemma på Fredriksskans, mot Hjulsbro, i division II. Efter matchen hade vi en tillställning på Sandra. Arvingarna hade haft en spelning på Fredriksskans parkering innan matchen (jo, det är faktiskt sant) och var nu på Sandra. "Snygg frispark", kommenterade någon av Arvingarna syrligt. Jag blev svarslös.

Och man ska inte underskatta försäsongssegrar. Åtminstone inte när det är vi som tar dem... Fast allvarligt talat. Med tanke på det negativa fjolåret behöver vi något positivt. Och de som såg matchen mot Maif i tisdags gick nöjda därifrån och berättade det för vänner och arbetskamrater och i dag - det tempofattiga till trots - skedde nog samma sak.