Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2013/02/11/seger-mot-norska-start/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Seger mot norska Start

Gameday, matchdags och vi fick veta vilka som skulle spela redan kvällen innan, men inga sura miner, inga tjuriga skallar, vi som är mitt i smeten vet att vi just nu är i ett skede av säsongen där vi roterar i startelvan, vi byter spelare och positioner och de som inte startade i dag startar någon annan match den kommande lägerveckan. Vi ska trots allt lira tre matcher här nere.

Frukost vid nio och solen var generös mot oss. Sedan träning och startelvan tog det lugnt, gick igenom fasta situationer, medan vi andra värmde upp med teknik och körde sedan en avslutningsövning och jag stänkte faktiskt in några fina mål, men jag bommade också några chanser tämligen rejält.

Efter lunch satte jag mig med en bok (eller rättare sagt två) i solen och efter en stund kom Thorbjörnsson och serverade kaffe. Det är bra pli på den grabben.

Vi spelade mot norska Start, nykomling i Tippeligan. Det var kvällsmatch och vi hade förhoppningar om att den kraftiga vinden skulle hinna mojna innan vi började spela. Det gjorde den inte. Det blåste i planens längdriktning. Vind är inte direkt optimalt. Kyla, snö, regn, hagel, det mesta är bättre än vind.

Paulus var kapten för dagen och han valde att börja med vinden i ryggen. Vad som är bäst är en smaksak. Ibland kan det vara skönt att liksom börja med jävligaste möjliga förutsättningar och liksom arbeta sig in i skiten. Men att ha taskiga förutsättningar innan paus och hoppas på att kunna utnyttja dem efter halvtidsvilan är lurigt. För det kan ju vara så att man, som en följd av exempelvis kraftig motvind, inte kommer ur det egna straffområdet och ligger under med 3-0 när man ska försöka tillskansa sig fördelar.

Vi ville vara aggressiva och ha ett bra presspel.

Så blev det inte. Start var klart mer aggressiva än vad vi var. Och vi kom in till matchen med konstgräsfotboll i huvudet. Till det har vi nött väldigt mycket passningsspel. Vi var helt enkelt inte inställda på kampmomentet. Och på naturgräs blir alltid kampmomentet mer framträdande. Vi fick inte igång passningsspelet, vi tappade boll i farliga ytor och vi hade tur som inte låg under i paus.

I andra halvlek stabiliserade vi spelet. Start tröttnade också, de orkade inte vara lika aggressiva och vi fick lite mer tid med bollen. Nanne gjorde några byten. Nouri ersatte Solheim (som klev av efter en smäll mot huvudet), Mendes kom in istället för Romario och jag bytte med Melker.

Det var skönt att få vara på planen, Paulus ville ge mig kaptensbindeln, men den var så stor att han hade tvingats tejpa fast den och när han försökte slita upp tejpen sa jag åt honom att låta bli. "Men det är ju du som är kapten", sa Paulus.

Äh, jag tyckte Paulus skötte den uppgiften galant.

I matchens sista minut sågade vi oss fram i banan, jag hittade ut till Nouri, som spelade loss Diouf. Bollen kom tillbaka till mig och jag satsade på ett framlägg. Jag hade slagit ett tidigare, men det blev för långt. Nu ville jag ha den närmre målvakten och bollen fick en fin bana och landade på Mendes, som nickade in 1-0.

På avsparken efter målet blåste domaren av matchen.

Vi gottade oss åt segern. Och det gör vistelsen här en smula trevligare. Vi äter trots allt i samma matsal som Start-spelarna. Då är det gott att ha en seger mot dem i ryggen.