Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2013/02/18/finalforlust-i-la-manga/

RYDSTRÖM – OM KAFFE, FOTBOLL OCH ALLT ANNAT

Finalförlust i La Manga

Lägrets sista match och det vankades final mot norska Ålesund.
Vi tränade på förmiddagen, i solen, och fick sedan startelvan. Återigen var det idel ändringar och det är helt naturligt. Det handlar om att ge så många som möjligt speltid.

Zlatan

Rasmus Sjöstedt, Ludde, Thorbjörnsson, Nouri
Gutu, Rydström, Melker, Måns
Romario
Mendes

För första gången sedan 1996 skulle jag inte spela med nummer 8. Förklaringen - vi spelade i vita tröjor och jag hade slängt upp min vita tröja på läktaren efter den sista matchen i Allsvenskan 2012. Så istället för nummer 8 fick jag spela i Mattias Pavic tröja, nummer 31.

Vi började matchen tveksamt. Vi kom inte rätt i vår press. Och Ålesund kunde spela upp på sina yttrar och därifrån ta fart och tvinga oss att mest spela försvarsspel. Och våra anfall blev korta som en vinterdag i Norrland.
Under den här perioden gjorde Ålesund 1-0.

Men vi tog oss successivt in i matchen. Thorbjörnsson och co kom upp högre i banan, klossade Ålesunds offensiva spelate i ryggen och Melker och jag kunde vinna en hel del boll och när vi hade bollen var Måns spelbar allt som oftast. Jag hittade honom flera gånger och han ställde till med oreda för Ålesunds försvar.
Chansmässigt var halvleken jämn. Vi hade exempelvis en boll i stolpen.

Gutu, Mendes och Nouri klev av efter den första halvleken, Diouf, McDonald och Mats kom in.

Om första halvlek hade påmint om konstgräsfotboll med ständiga bollbyten, men inte så många närkamper blev andra halvlek mer fysisk.
Vi var dock det lag som skapade de farligaste chanserna. De var visserligen inte mängder, men tidigt i halvleken nickade jag fram Måns till ett friläge, men deras målvakt räddade. Sedan testade både McDonald och Romario, men trots ett visst övertag hade vi svårt att få spets på våra anfall.

Å andra sidan - vi hade total kontroll på Ålesunds anfall och de skapade ingenting.

Med 20 minuter kvar klev jag, Rasmus, Ludde och Romario av och Tobbe E, Erik I, Jonathan Ring (debut!) och Nenad kom in.

Det tog ett par minuter, sedan hade Ålesund gjort 2-0. Vårt mittfält missbedömde en  lång boll, Ålesund kom loss, hittade upp till sin anfallare, som spelade tillbaka till en rättvänd mittfältare och han avancerade och kanske borde vi ha stött mot honom, men istället fick han prickskjuta in 2-0.

I slutminuterna hade vi hörna och Tobbe Eriksson fick bollen i andrabollsytan och skickade upp bollen i nättaket. Väldigt snyggt.

Vi försökte forcera, men fick inte till några klara chanser och matchen slutade 1-2.

Men på det stora hela är vi nöjda med vår insats här nere. Och jag känner själv en viss tillfredsställelse med mitt spel. Visserligen somnade jag vid ett tillfälle i inledningen mot Ålesund när Thorbjörnsson satte in bollen på mig och så bommade jag en spelvändning i andra halvlek, men utöver det kändes det riktigt bra.

Efter matchen blev det sen middag. Och nu ska vi bara mysa. Kanske ska Thorbjörnsson och jag spöa Måns och Paulus i Top Spin. Det är alltid lika trevligt.