Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 22:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2013/04/02/ar-tobinho-chef/

RYDSTRÖM – OM KAFFE, FOTBOLL OCH ALLT ANNAT

Är Tobinho chef?

Kaffe hos Tobinhos och Tobinho serverade kvällsmat åt kidsen. Fattigmansgröt. Med en klick äppelmos. "Vill du också ha?" frågade han mig, men jag skakade på huvudet.

Tobinho har aldrig varit en matelegant, det praktiska har alltid gått före smak och estetik. Men ungarna mumsade i sig, "det här var gott" sa de i en mun och jag tänkte att det var tur för dem att de fortfarande inte utvecklat några smaklökar.
Marknadschefens sexåriga son var på besök, han skulle sova över hos Tobinhos och han tittade storögt på mig och sa: "du är lagkapten i Kalmar FF".

Ja, sa jag.

"Var Tobbe lagkapten innan dig?", frågade han och jag förstod att här förelåg en historieskrivning i Moderaternas anda. En förvanskning, alltså.
Tobinho hade helt enkelt slagit in i Marknadschefens son att jag blev kapten efter honom och nu fick jag förklara hur det egentligen låg till.

Att jag var kapten första gången redan 1999 (här hytte jag med fingret åt sexåringen för att betona betydelsen) och att Tobinho bara fick vara kapten de gånger domarna hade varit elaka mot mig och givit mig oförtjänta gula kort och sett till att jag blivit avstängd.

Marknadschefens son nickade. Nu förstod han. Han sneglade mot Tobinhos ryggtavla och Tobinho började frenetiskt sysselsätta sig med disken. Han låtsades som ingenting.

"Vad gör en lagkapten?", frågade Marknadschefens son efter en stund. Chocken över Tobinhos historieförvanskning hade lagt sig och nu såg han klart igen.

"Vad tror du att en kapten gör?", frågade jag i retur.

"Tar domaren i handen. Och säger åt alla hur de ska göra."

Precis, nickade jag. I synnerhet det sistnämnda.

När ungarna hade fått i sig tapetklistret till gröt och sprungit i väg harklade sig Tobinho och medgav att han också hade sagt till Marknadschefens son att det var Tobinho, i egenskap av chef, som hade bestämt att jag skulle vara kapten.

Jag förlät honom. Även om det inte riktigt stämde så kändes det faktiskt riktigt bra att ha blivit utsedd av Tobinho.

"Mer kaffe?", undrade Tobinho.

"Ja, tack, gärna mer kaffe, Chefen."