Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2013/08/03/bra-jobbat-killar/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Bra jobbat, killar!

Vi kan tämligen snabbt konstatera att vi har marginalerna med oss. Och vi har haft det till stora delar i år. Som exempelvis när vi slog Häcken, med ett mål på övertid.

Och i dag, mot jumbon Syrianska.

Då kom segermålet i 90:e matchminuten.

Nanne hade på förhand pratat om tempo i spelet, om att det var viktigt att vi gjorde ett tidigt mål i matchen eftersom risken annars fanns att Syrianska enbart skulle försvara sig. Eftersom varje poäng är livsnödvändig för dem, eftersom de är i en prekär tabellmässig situation och så vidare och så vidare.

Jag såg Syrianskas match mot HBK. Då tröttnade laget betänkligt i andra halvlek. Man orkade knappt upp ur eget straffområde och HBK hade det mesta sista 20 av matchen. Jag tänkte att det nog var viktigt med tålamod mot Syrianska. Att inte drabbas av panik även om man inte fick hål på dem tidigt.

Syrianska är alltså tabelljumbo och till det skadedrabbat och mot HBK åkte en redan tunn trupp på tre avstängningar.

Låt mig säga så här - det fanns goda vinstmöjligheter.

Men samtidigt, det är en klyscha, men det finns fan inga enkla matcher. Inte ens mot ett åderlåtet lag som ligger sist i tabellen.

Och exakt de här anledningarna - jumbo, skadedrabbat, avstängningar, Touma borta - ökade min oro innan matchen. För det är ju den här typen av match som är så lurig. När man har allt att förlora. När omgivningen tror att det är enkelt. Det är väldigt sällan enkelt.

Och Syrianska slåss för sin överlevnad. Klart det inte blir enkelt då. Och klart att de har kvalitet att ställa till problem för vilket lag som helst i Allsvenskan.

Jag var avstängd och Ismael gick in i mitt ställe. Eftersom Ring skadade sig på träningen i torsdags klev Tobbe Eriksson in på vänsterkanten och utöver det gick vår nya, norska vänsterback in från start (Solheim fick börja på bänken) och Diouf startade istället för McDonald.

Är det en sak vi haft en smula problem med under året är att luckra upp lag som spelar ett djupt försvarsspel. Vi tillåts ha boll, men det blir gärna omständligt och föga hotande. Och motståndarna kan vara tämligen bekväma i sina försvarspositioner.

På så sätt påminde det hela en del om matchen mot Åtvidaberg. Då fick ju Åtvidaberg en tidig utvisning emot sig och vi rullade runt, men fick inte hål på dem.

Nu fick Syrianska en utvisning i andra halvlek och som spelare känner du snabbt paniken. Det står 0-0 mot jumbon på hemmaplan, du är en man mer, du känner förväntningarna, du känner publikens frustration - man ska ju bara göra mål och vinna med ett par bollar! - och den frustrationen blir snart din egen och du har gått in till matchen med inställningen att göra ett snabbt mål och när det målet inte kommer och klockan tickar på är det inte enkelt att prestera optimalt.

Då behöver du marginalerna på din sida. Som i dag. Filip byts in, pojken ska börja gymnasiet till hösten, så ung är han, Melker framstår ju som en farbror i jämförelse och han gör sin allsvenska debut och fyra minuter senare, i matchminut 90, slår han in en målvaktsretur. Kan det bli bättre? En Buster-debut, en galen debut och det är sådant du drömmer om, fantiserar om, men hur ofta slår det in?

Filip är en härlig kille och en härlig spelare och när de andra unga spelarna i föreningen ser att Filip kan väcker det drömmar även hos dem. Även om man måste vara medveten om att Filip har talang utöver det vanliga. Jag gillar att han tycks vara vettig i huvudet. Vilket kan låta självklart att man ska vara, men det är långt ifrån en självklarhet. Han är vetgirig, ambitiöst och träningsvillig, vilket är viktiga beståndsdelar när det kommer till att lyckas, men när han är bland oss i Kalmar FF balanserar han det där med vettighet. Han tycks inte fara i väg, agera egoistiskt utan är ödmjuk på rätt sätt. Inte undflyende och självutplånande.

Nu kan vi må bra några dagar. Segrar som sitter långt inne är också segrar. Och de smakar synnerligen gott.

Bra jobbat, killar!