Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2013/08/07/vi-vann-i-hettan/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Vi vann i hettan

Eftersom jag var avstängd i Allsvenskan handlade det i dag om U 21-match mot MAIF och jag skojade - som den lustigkurre jag är - att det snarare var U 38-match. Med tanke på min aktningsvärda ålder. Mjällby kom direkt från Norrköping, där de kvällen innan spelat allsvensk match mot IFK Norrköping och de mönstrade ett riktigt starkt lag. Åtminstone namnkunnigt.

Annars vet man inte riktigt vilken standard lagen i U 21-serien håller, det skiftar betänkligt från omgång till omgång.

Matchen var redan klockan 14.00 på Gasten och det var stekande hett. Vi hade innan matchen pratat om att försöka ha ett bra passningsspel och ett klokt presspel. Och vi fick omgående igång presspelet. Vi ville vinna bollen högt, men de gånger vi inte klarade det skulle vi samla ihop laget. Vår synkroniseringen var bra och Maif hade svårt att skapa lägen på oss. Och eftersom vi snabbt satte både 1-0 och 2-0 fick vi en tämligen behaglig resa. Det liksom kylde av Maif-spelarna.

Stundom hade vi hyfsat spel. Mats Solheim och Pavic var en fungerande högerkant  och unge Ludvig Holmertz på vänsterkanten, som satte 1-0, pinnade på riktigt fint och så hade vi Gutu, som flera gånger överraskade Maif-spelarna med att från sin släpande anfallsposition göra ett defensivt bra jobb och vinna bollen från dem och sammantaget hade vi fin kontroll och redan i första halvlek dundrade Gutu in 3-0 och vi borde gjort något mål till.

I pausen pratade vi om att inte släppa in Maif i matchen. Det är annars lätt hänt att det blir rejält avslaget när ett lag leder så stort redan i paus.

Men nästan direkt i andra halvlek vann Gutu bollen inne på deras planhalva, serverade McDonald, som distanssköt in 4-0. Och en stund senare friserade Solheim Pavic och Pavic gjorde 5-0.

Jag gick ut med 20 minuter kvar och kunde från bänken höra Maif:s U 21-tränare, Jonas Andersson, försöka skrika igång sina killar. Det gick så där. Jonas (för övrigt son till Maif-ikonen Sven-Bertil Andersson) är ett år äldre än vad jag är och var på sin tid en finfin spelare. Fantastiskt tillslag, elegant och han gick på fotbollsgymnasiet i Kalmar när jag började där 1992 och var redan då bofast i Mjällbys A-lag och det var en spelare man beundrade. När vi några år senare mötte Mjällby visste man att det var han man var tvungen att kväva om man ville slå Maif. Och han var inte alls förtjust om man skavde honom på hälsenorna. Så det såg jag alltid till att göra.

Det var en parantes.

5-0 mot Maif var ett bra resultat. Och jag gillar att så många i laget spelade med glöd.