Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 02:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/rydstrom/2013/12/01/aven-messi-och-iniesta-behovde-nagra-som-backade-upp-dem/

Rydström – om kaffe, fotboll och allt annat

Även Messi och Iniesta behövde några som backade upp dem

Läser Graham Hunters bok om FC Barcelona och det är intressant att få redogörelser om spelet bakom kulisserna. När man tittar på saker i efterhand ser det så självklart ut. Messi är världens bäste fotbollsspelare och vägen dit har varit spikrak. Kan man tro.

Men så läser man om motståndet som fanns dels för att värva Messi till Barcelona och dels motståndet till att satsa på honom när han väl var i klubbens organisation. Något liknande gällde Andres Iniesta. Det fanns en tvekan i klubben angående Iniestas möjligheter att slå igenom. Han var för liten, ansåg man. Van Bommel fanns i Barcelona vid den tidpunkten och stod för fysik och kraft och gick därför före. Barcelona var i ett läge när man funderade på att låna ut både Messi och Iniesta och det var Glasgow Rangers som var den hetaste kandidaten. Dåvarande tränaren i Rangers, Alex McLeish, hade kontakter i Barcelona och falangen som tvivlade på i synnerhet Iniesta var positiva till att låna ut honom och också Messi. Att Alex McLeish hade vetskap om Messi berodde på Championchip Manager. - Mina barn brukade spela det där datorspelet, Championship Manager, och berättade om honom (Messi) när han bara var 12 eller 13 år gammal och sa att han skulle bli en superstjärna, berättar McLeish.

Med facit i hand vet vi vad som hände. Både Iniesta och Messi hade människor som trodde på dem när tvivlet satte in. I Iniestas fall var det Begiristain och Laporta, det gamla gardet och de från trakten, som backade upp honom. Och Messi togs under vingarna av kolonien av brasilianska spelare i A-truppen. Deco, Sylvinho, Edmilson, Belletti och framför allt Ronaldinho.

Sedan handlade det givetvis också om att både Iniesta och Messi presterade när det behövdes. De visade sig vara för bra för att kunna negligeras.

Men utan allierade står man sig slät. Även namn som Messi och Iniesta.

Här ett klipp från matchen när Messi gör sitt första mål i ligan för Barcelona. Han byter med Etoo och 107 sekunder senare blir han frispelad av Ronaldinho och lobbar in bollen i mål. Men blir tveksamt avblåst för offside. Strax efter det bortdömda målet frispelas Messi återigen av Ronaldinho och den här gången döms inte hans lobbmål bort.

Klassiskt.