Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sexexperten/2009/10/21/min-man-ar-inte-attraherad-av-mig-5090/

RELATIONSEXPERTEN EVA SANNER SVARAR

"Min man är inte attraherad av mig"

Fråga: Min man attraheras inte av mig längre, han hittar på ursäkter och släpper inte loss när vi väl gör "det". Vi har två barn och jag har ertappat honom med att onanera i smyg, även hittat porrfilmer men han vägrar titta tillsammans med mig. Vad ska jag göra för att få honom att bli attraherad av mig igen? Kan du ge mig tips? Prata ut har jag gjort men det funkar inte, han börjar prata konstigt om en massa andra saker som inte är relevanta utan det är mer som ursäkter. Han vägrar säga direkt vad det beror på men jag känner att han inte finner mig attraktiv längre ... vad ska jag göra? Är i stort behov av hjälp.


Svar: Din slutsats är att din man inte längre är attraherad av dig – och det kan förstås stämma. Men har han själv sagt så?


Det första du behöver göra är att berätta för honom vad du känner och vad du behöver i er relation – att du behöver att han tar initiativ till sex kan vara en sådan sak, eftersom det betyder att du känner dig åtråvärd. Du behöver självklart ge även honom utrymme att uttrycka sina känslor och berätta vad han behöver och saknar – oavsett om det han säger känns tråkigt att höra.


Om han inte känner lust till dig längre, är det något ni kan jobba med tillsammans i förhållandet för att undersöka vad bristen på attraktion beror på. Kanske har ni inte vårdat förhållandet, genom att vara intima känslomässigt eller vara uppvaktande och uppskattande.


Ibland har vardagen fått ta för stor plats och man har till och med glömt att hålla sig fräsch och i form tillräckligt för att vara attraktiva för varandra. Inte sällan leder detta till att någon i paret dras sexuellt till en tredje person, som blir den som ger det man har saknat av intresse och engagemang. Detta gör det förstås ännu svårare att hitta tillbaka till attraktionen och lusten i det etablerade förhållandet.


Att din partner drar sig undan och onanerar i smyg och inte vill dela den upplevelsen med dig, eller titta på film tillsammans, kan dels vara ett uttryck för ett problem eller ett missförhållande er emellan. Men det kan också vara så att din man hellre onanerar till en porrfilm än älskar med dig, helt enkelt för att det är enklare och snabbare ger honom den kick han vill ha. Då behöver ni gemensam hjälp eftersom han då har hamnat i ett sexmissbruk som skadar relationen och hans förmåga att vara intim tillsammans med dig. I vilket fall som helst behöver ni prata mer för att ta reda på vad som händer i ert förhållande.