Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 20:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/simassthlm/2008/10/07/ett-ar-efter-dodsmisshandeln-av-riccardo-campogiani-374/

SIMAS STHLM

Ett år efter dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani

Först var det fest, sen blev det ett bråk som knappt några märkte av. Plötsligt låg den 16-årige Riccardo Campogiani så svårt misshandlad på en gata på Kungsholmen att han ett dygn senare avled på S:t Görans sjukhus. Det är i dag ett år sedan.

Att en tonåring sparkades ihjäl av några andra tonåringar chockade de flesta av oss. Man kände ett frustrerat "så här får det inte gå till!". Många ville engagera sig mot våldet. Ett par tusen slöt upp i en manifestation i Kungsträdgården efter den 15-årige Anton Abeles upprop på Facebook. Anton Abeles engagemang blev vitt omskrivet och han fick en mängd utmärkelser, bland annat mottog han MTV:s "Free your mind award" av Snoop Dogg på MTV music awards.

De tre pojkar som låg bakom Riccardos död dömdes senare till ett års sluten ungdomsvård för grov misshandel och vållande till annans död. En fjärde mordåtalad frikändes helt.

Nu fattar kidsen att det inte går att sparka på en annan människas huvud utan att det får extremt allvarliga konsekvenser, tänkte vi.

Föräldrar i sin tur insåg att de kanske borde ställa undan bag in boxen på fredagskvällen och bege sig ut och nattvandra i stället. På Kungsholmen blev antalet frivilliga nattvandrare snabbt dubbelt så många. Det skrev jag själv om i ett reportage i våras då jag gick med under en föräldravandring en fredagskväll.

Men minnet är alltid skrämmande kort. Gatuvåldet bland unga minskar inte, skriver DN.se i dag. "Det är samma siffra som förra året. De senaste åren har våldet blivit allt grövre och ofta är det en grupp som utför misshandeln, säger Sören Carlsson-Sanz, vårdchef på akutkliniken", i artikeln.

I senaste numret av lokaltidningen Vi i Vasastan finns en artikel om att det under det under hösten har blivit glesare i nattvandrarleden. Få föräldrar är intresserade av att boka upp ens två kvällar per termin för nattvandring. "Vad har vi lärt oss av Kungsholmsfallet? Ingenting vad jag vet, säger Jytte Sjöberg, som är en av samordnarna för nattvandrandet i Vasastan, resignerat i artikeln.

Ingenting?! Jag tycker att vi har lärt oss en hel del. Föräldrar och vuxna måste orka engagera sig i ungas liv. Problemet är att vuxna inte verkar palla med det. De jobbar och förverkligar sig själva, och vem kan klandra dem för att vilja det? Men det finns ändå inga genvägar – en ung människa behöver under sin uppväxt stöd från en vuxen person.