Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/simassthlm/2008/10/24/rattans-ar-492/

Simas STHLM

Råttans år

Jag tillhör de som tycker att det där med horoskop och astrologi är mumbo jumbo. Men i dag gjorde jag en intervju på ett café på Söder med en klok person och vi började att prata om att den här hösten känns alldeles särskilt deppig.

Framför allt för alla nya varsel för var dag, finanskris och ökad arbetslöshet. Men också för att det känns som att ovanligt många par har skilt sig eller gjort slut den här hösten. Känner ni igen det?

Det har hänt för flera personer i min vänkrets, och hon jag träffade i dag berättade ledsamt att hon precis gjort slut med sin pojkvän sedan flera år tillbaka. Och så konstaterade hon: "Men så är det också råttans år enligt kineserna". Ok? Undrade jag. "Jo, råttans år är ett år med katastrofer och ett år då pengarna tar slut, och det sistnämnda har ju skett för folk den här hösten", berättade hon. Sen lade hon till att nästa år är är Oxens, och det innebär jobb och slit för att bygga upp något från grunden igen. Tja, det kan ju stämma med tanke på hur de närmaste framtidsutsikterna ser ut.

Jag gick hem och googlade på "Råttans år" och hittade faktiskt mest information om olika karaktärsdrag för de som är födda i Råttans år. Men en Dagens Industri-artikel var lite spännande, i den står det: "De tre senaste råttåren har börsen startat svagt för att under årets sista månader återhämta sig starkt". Och det här är uppmuntrande läsning:

"För 36 år sedan återhämtade sig börsen med 233 procent mellan september och februari. Tolv år senare slutade uppgången den andra halvåret på 22 procent. Senaste gången det var råttans år 1996-1997 vände börsen i augusti och det kinesiska börsåret avslutades i februari med en uppgång på 17 procent."

Det låter hoppfullt, även om tiden för råttåret börjar att rinna ut.

Tyvärr hittar jag inget om även kärleken upplever samma uppsving i slutet på Råttans år. Man får bara hoppas på det.