Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/simassthlm/2008/10/28/kommer-ambulansen-i-tid-512/

Simas STHLM

Kommer ambulansen i tid?

I måndags begravdes 23-årige Romario i Råcksta. För en vecka sedan blev han knivhuggen till döds i ett omfattande knivslagsmål i Kista. Bakgrunden till bråket är fortfarande inte utredd. Men trots den tragiska utgången har bråken i Kista ändå fortsatt efteråt. I helgen kastade ungdomar sten och stålrör mot två polisbilar i Husby, uppger Radio Stockholm.

De fortsatta bråken är bekymmrande, men det allvarligaste med situationen är att det nu florerar rykten i området om att SOS tagit längre tid än vanligt på sig att skicka bilar till olycksplatsen där knivbråken skedde förra vecka. Det säger närpolisbefälet Mustafa Alshawi till radioreportern.

"Detta har gjort att många känt att när det är folk inne på Kungsholmen som dör ställer sig till och med vår statsminister upp och engagerar sig i fallet. Men när det händer i förorten och en person med invandrarbakgrund är det inte många som bryr sig", säger Mustafa Alshawi i inslaget.

Misstänksamheten mot polis och rättsväsendet låter bekant. Efter discoteksbranden i Göteborg, vars 10-årsdag har uppmärksammats  i veckan, florerade samma slags rykten. SOS-personalen tog inte larmet på allvar, de skickade för få bilar, de brydde sig inte, lät det då.

Samma sak hördes efter att en 15-årig pojke slogs medvetslös med en Vodka-flaska av en jämnårig pojke i Häggvik, Sollentuna, tidigare i år. Efter den händelsen har 15-åringens mamma gått ut med hård kritik mot SOS för att de vid olyckstillfället inte agerat tillräckligt snabbt. Och sades inte något liknande efter dödsmisshandeln av Riccardo?

Det väcker två stora frågor: Har SOS en för lång startsträcka i sina utryckningar? Eller är det snarare de drabbade som i sin chock tycker att ambulansmännen ska komma till undsättning lika blixtsnabbt som Batman?

I vilket fall som helst ska misstron mot samhället som nu finns i Kista och som har dykt upp i de andra fallen tas på största allvar. Närpolisbefälet Mustafa Alshaawi målar upp ett skräckscenario som kan bli en verklighet inom kort om vi inte gör det:

"Nånting måste hända nån gång måste folk vakna upp. Jag tror att om ett par år kommer vi ha en liknande situation som USA hade under sin revolution med de svarta människorna".