Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/simassthlm/2008/10/30/halal-tv-vacker-reaktioner-526/

SIMAS STHLM

Halal-tv väcker reaktioner

I förmiddags var jag på presskonferens för Halal-tv, ett nytt samhällsprogram som startar i SVT2 nu på måndag. Programmet ska ta upp ämnen som Sverige och svenskhet, men också klassamhället och jämställdhet med mera. Vad som skiljer Halal-tv åt från andra samhällprogram i genren är att det leds av tre "vanliga", det vill säga att de inte är några journalister, unga muslimska kvinnor: Dalia Azzam Kassem, Cherin Awad och Khadiga El khabiry.

Alla tre är födda och uppvuxna i Sverige, talar flytande svenska, är högutbildade – och väljer att bära slöja. En ovanlig syn i SVT. Eftersom många svenska kvinnor bär slöja i dag kan jag tycka att det är positivt att fler av dessa kvinnor även syns och kommer till tals i tv. Men det är det långt ifrån alla som tycker.

Halal-tv har redan innan programmet ens har börjat sändas väckt infekterade diskussioner på bloggar. Inte minst på grund av att programledaren Cherin Awad sagt att det är rätt att stena otrogna kvinnor – ett uttalande hon senare tog tillbaka.

Efter att vi i dag hade fått se ett avsnitt ur serien på SVT:s presskonferens protesterade en muslimsk kvinna högljutt mot programmet. Hon var inte ensam om att ifrågasätta valen av programledare. Flera representanter från olika muslimska kvinnoföreningar, däribland den som bildades till de hedersmördade Pela och Fadimes minne, hade kommit till presskonferensen för att få chans att prata med SVT. Enligt dessa kvinnor representerar de beslöjade programledarna islams kvinnoförtryck. Och själva namnet "Halal-tv" tycker de är ännu ett exempel på hur islams odemokratiska kvinnosyn accepteras av Sverige och SVT. De blev emotsagda av SVT:s pressinformatörer som försökte skruva ned tonen på diskussionen. Men en sak är säker: Halal-tv:s åtta program kommer att forsätta väcka debatter och diskussioner av olika slag.