Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 22:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/simassthlm/2008/12/08/barnen-betalar-hogt-pris-for-vuxnas-semester-856/

Simas STHLM

Barnen betalar högt pris för vuxnas semester

Allt fler svenska familjer vill åka på längre semestrar även under skolterminerna. Det känns som ett tecken på hela den förverkliga sig själv-mentalitet som har präglat 2000-talet.

Visst, vintervädret i Stockholm kan inte beskrivas som något annat än deprimerande. Så ser det inte ut i Thailand. Det är därför inte svårt att längta efter den värme, sol och bad som finns där vid den här tiden på året.

Men har man barn i skolåldern är det inte bara att beställa en resa, packa väskan och sticka iväg. Det har familjen Kihlström i Järfälla, som har planerat en resa till Thailiand efter nyår och som DN skriver om i dag, fått erfara.

Järfälla kommun menar att familjens två barn kommer att skrivas ut från skolan under de tre månader familjen är bortrest. Anledningen till det är att den svenska skola i Thailand som barnen ska gå i under semestern inte går att kvalitetskontrollera på grund av att den inte är statsunderstödd.

Om man som förälder får ett sådant svar från barnens skola borde man rimligen fråga sig varför man egentligen vill göra en resa som innebär så många kompliaktioner. En tre månader lång tripp till Thailand under skolterminen innebär egentligen bara semester för föräldrarna. För barnen kan resan såklart bli ett äventyr, men det låter mest som ett stort stressmoment för dem. De måste plugga som vanligt, men i en ny miljö som det kan ta tid att anpassa sig till. Dessutom kan de riskera att bli utskrivna från sin vanliga skola och därmed hamna i en helt annan klass och förlora kontakten med skolkompisarna. Allt det tvingas barnen sätta på spel bara för att föräldrarna ville ta en lång semester. Hur vettigt låter det?