Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 08:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/simassthlm/2008/12/31/nyarsonskan-988/

Simas STHLM

Nyårsönskan

Håller på och går igenom en veckas tidningsskörd. Att man aldrig lär sig att sätta paus för sin tidningsprenumeration när man reser bort. Nu ligger den olästa tidningshögen på matbordet och ger dåligt samvete. Har i alla fall hunnit läsa DN Söndags artikel om svenskarna det talades om år 2008. Hanna Hellquist har träffat Isabella Löwengrip, det vill säga bloggaren ”Blondinbella”. Det får mig att komma på min allra främsta nyårsönskan till 2009: kan vi inte komma överens om att inte skriva ett enda ord mer om denna Blondinbella från Vasastan?

Hon har Sveriges mest lästa blogg, ja. Men intressant? Nej. Det är provocerande, men framför allt osmakligt, att det skrivs så mycket om en 18-årig tjej som lägger tio tusentals kronor varje månad på kläder och smink och som enligt DN-artikeln vill ”äta ute varje dag”. Finns det ingen i hennes närhet som säger till henne att den sortens beteende är fullkomligt stillöst?

I artikeln berättar hon hur hon firade sin 18-årsdag på Café Opera med en fest för 300.000 kronor arrangerad av en pr-byrå. Jag har nog aldrig läst något mer tragiskt. Varför i hela friden gjorde hon det? För att fler feta annonsörer ska betala mer för att synas på hennes blogg? För att, som det heter, vässa sitt eget varumärke? Men vad är ett varumärke värt som är totalt renons på innehåll?

Vi vet att hon är engagerad i Moderaternas ungdomsförbund, men vad hon står för, förutom en fullkomligt pervers konsumtion, är för mig oklart. Undrar vad hjärnorna bakom ”Det nya arbetarpartiet” tycker om henne som galjonsfigur för ungdomsförbundet? Naturligtvis är hon inte heller feminist: "Man kan aldrig skylla på att man är tjej för att man får för dålig lön eller så."

Hon upprepar i varje intervju att hon vill bli advokat, men varför hon vill bli det har hon aldrig behövt svara på. Tillåt mina fördomar spela fritt, men det känns mest som ett passande yrkesval för någon som pengar och status är allt.

Till DN säger hon vidare att hon vill ut och resa mer. Gör slag i saken, tycker jag. Den 18-åriga Isabella Löwengrip skulle må bra av att vidga sina vyer utanför Vasastan. Låt Blondinbella bli ett minne över ett decennium som på många sätt gick över styr.