Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/singelbloggen/2009/12/10/slit-inte-pa-hjartat-sa-dar-5566/

Singel i höst

Slit inte på hjärtat så där

Nu ska vi tala lite om undvikandestrategier. Väldigt vanligt i relationer, på arbetsplatser och på andra platser. Jag har känt två personer som jag särskilt kommer ihåg just för deras undvikandestrategier.

Vi talar om att systematiskt undvika att ta en öppen konflikt med folk som trampar på en. Vi talar om inställningen: ”blundar jag tillräckligt hårt försvinner världen” eller ”blundar jag tillräckligt hårt syns jag inte”, som Madicken säger.
 
Nu är det så här. Den här metoden kostar mer än vad man tror. Det har visat sig att det kostar alldeles för mycket. Det kan dessutom vara farligt. För man riskerar att få igen det senare och bli en riskgrupp. Det är inte bra för hjärtat. Man höjer risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar i fall det pågår alldeles för länge. Allt det här visade en undersökning från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet för några veckor sedan.

Detsamma gäller om man tar ut sin irritation på andra. Det vill säga man kommer hem från jobbet och skäller ut sin sambo, make eller maka. Istället för att ta konflikten med rätt person, när den väl uppstår. Metoden att gå iväg eller låta saker passera utan att säga något kallas för dold coping.

Alltså, dra hellre på volley än skarva konflikten hemma på nära och kära. Ok, det är inte alltid så enkelt. Inte lika enkelt att göra det som att säga det. Men att undvika sin rädsla kan ibland vara farligare än att möta sin rädsla.

Eminem: ”Oh, there goes rabbit, he choked. He's so mad, but he won't give up that.”