Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 02:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/singelbloggen/2009/12/19/arets-storsta-barnkalas-5667/

Singel i höst

Årets största barnkalas

Rätta artikel

Nu närmar sig högtidernas högtid och ångesten stiger i svenska hem. Och allra mest hos dem som har krångliga familjer. Då blir alla uppskruvade förväntningar en ytterligare belastning:

Hur ska man göra med bonusbarnen?

Eller om man just skiljt sig?

Med gamla pappa som alltid blir full?

Med ingifta kvinnor och män som inte gillar varandra?

Mitt svar till er är:

Se julen som årets största barnkalas. För det vet ni ju om ni innerst inne tänker efter: Julen är för barnen. Sätt därför era egna vuxna känslor och önskningar åt sidan en stund och tänk efter. Vad vill mina barn (INTE vad vill jag att mina barn ska vilja)?

Låt barnen slippa familjegräl, fulla släktingar och en atmosfär som går att skära med kniv. Eller att skickas mellan nya familjer som ett postpaket. Jobba på att få en trevlig stämning istället för att upprätthålla gamla roller som ingen längre vill spela.

Själv ska jag för första gången någonsin fira en kompisjul. Efter 25 års vänskap har vi äntligen, allihop, vågat lyssna på vad vi vill och fått ihop ett härligt knytkalas.

Sedan ska jag gå i midnattsmässa.

Min fina mamma kommer så klart också och min bror. För man kan faktiskt blanda familj och vänner.

Bjud in några ensamma singelvänner när du ändå håller på! Låt dem ta med en ensam bror eller en gammal mamma. Blanda! Det brukar bli mycket bättre än vad man tror.

För jag tror, att om Jesus nu fanns, så vill väl han att hans födelsedag ska vara en trevlig tillställning och inte en nervös att-bocka-av-dag.

Att det är svårt att ta kommandot över tradition och firande vet dock alla som har försökt. Men det finns faktiskt några knep:

Våga planera, våga bjuda in och kräva ett svar och sätt en tid. Här firar vi mellan 15 – 20, till exempel.

Säg nej till firande som du inte gillar.

Skapa din egen tradition som du vill ha den (italiensk julmat, gå på krogen eller utelek och grilla – det spelar ingen roll, bara ni har kul).

Strunta i att träffa folk (läs släktingar) som du inte har något gemensamt med och som mest är jobbiga att träffa.

Rensa bort all onödig alkohol! Vem f-n sitter och tutar på ett barnkalas? Köp helt enkelt inte hem mer än en viss mängd vin och öl. Då går det inte att dricka mer, inte ens för den som har problem.

Och koka glöggen om du har storkonsumenter i familjen. Det är ändå ingen som märker någon skillnad.

För julen ska vara trevlig och avslappnad för alla. Barnens bästa i blickpunkten men inte på bekostnad av att någon sliter ut sig.

Nu ska jag hem och baka småkakor till julens kakbord. Sonen har bjudit hem sin låtsaslillasyster. Hon är egentligen en kusin men får bära upp den rollen också i brist på en egen syster – och vad spelar det för roll, egentligen?

Det är som med kakorna: Vi äter nog upp de flesta innan julafton. För det är ju så gott med fika och bullar.