Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 21:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sminkbloggen/2009/11/06/foundation-lyx-vs-budget-5122/

SMINKBLOGGEN

Foundation – lyx vs budget

Det finns ingen sminkprodukt som är så personlig som en foundation. Den sitter i ansiktet hela dagen och om man inte själv trivs med hur den känns, luktar och ser ut spelar det ingen roll hur fina betyg den har fått i ett test.


Det absolut viktigaste är att välja en foundation i rätt nyans. Är den för mörk, eller har fel ton är risken att man bara ser smutsig eller sjuk ut. Rådet att hellre välja en för ljus nyans än en för mörk är aldrig fel och om man har hittat en foundation man trivs med kan man gott köpa den i två nyanser, en lite ljusare för vintern och en lite mörkare för sommaren och blanda till rätt nyans för tiden däremellan.


Den senaste trenden inom makeupunderlag är att de inte bara ska jämna ut hudtonen och ge lyster, många produkter innehåller också solskyddsfaktor och de flesta lite dyrare underlag innehåller hudvårdande ingredienser som ska göra huden bättre även på sikt.


Vilken foundation du ska välja beror också mycket på din hudtyp. En väldigt fuktgivande foundation blir fin på en torr hy, men kanske inte fäster alls på en fetare hudtyp, medan en mattare foundation för fet hy kan riskera att se kakig ut på en torr hy.


En foundation sitter också bättre med en bra primer under, i det här testet har jag inte använt primer eftersom jag vill se vad underlagskrämerna går för och hur de känns i sig själva.


Hur du väljer att applicera din underlagskräm beror både på tycke och smak och vilket resultat du vill ha. En torr svamp ger ett mer täckande resultat, en fuktad svamp ger mindre täckning och ett skirare resultat. Om du använder fingrarna värmer de upp krämen och gör att den blir ett med huden snabbare, men det blir å andra sidan rätt kladdigt. Själv föredrar jag pensel, det är roligast och jag tycker att det är det lättaste sättet att komma åt olika vinklar och vrår och få resultatet som jag vill ha det.


Och, det kanske absolut viktigaste, köp inte grisen i säcken! Nagellack, ögonskuggor, läppglans och penslar köper jag gärna via nätet, men min foundation vill jag få noggrannt utprovad av kunnig personal i sminkdisken. Helst ska du be dem att lägga en hel makeup så du kan se och känna och gå ut i dagsljuset och se hur det ser ut och hur du trivs, om de inte har möjlighet att göra det ska du åtminstone be att få ett prov så du kan gå hem och prova själv.


Här är några av nyheterna inom flytande foundation, jag har försökt beskriva vilken hudtyp jag anser att de passar för, du får gärna själv kommentera och berätta i kommentarsfältet om du har fler frågor eller bra tips till Sminkbloggens läsare. Vissa tycker jag bättre om än andra, då har jag skrivit det också, jag har en ganska normal hudtyp som snarare går åt det torra hållet och blir lite fetare på sommaren.


Sammanfattningsvis – det finns en bra foundation för alla, det gäller bara att hitta den som passar just din hy och plånbok.


Lyx (395 kronor och uppåt):

Esteé Lauder Re-Nutrive Ultimate Radiance Makeup med solskyddsfaktor 15. 660 kronor för 30 ml. För mogen hy. Luktar lite som lera. Som en klassisk foundation ska göra.


Den sägs innehålla partiklar från ädelstenar för att ge lyster åt huden och jag bara älskar den.


Den täcker utan att jag ser spacklad ut, sitter där den ska hela dagen, gör att jag ser piggare ut och känns dessutom vårdande för huden.

 

 

 

 


La Mer The Treatment Fluid Foundation med solskyddsfaktor 15. 620 kronor för 30 ml. För alla hudtyper, men kanske framför allt för dig med problemhy och mycket du vill täcka. På pressträffen där den här nya foundationen från lyxmärket La Mer presenterades hördes idel glädjesuckar och jubelrop bland skönhetsredaktörerna runt bordet. Jag förstår dem. La Mer har skapat en täckande, väldigt dryg, krämig foundation som sägs vara en fortsättning av den lyckade hudvårdskrämen.


Den är ganska heltäckande och ger en fin lyster. För den som har en relativt problemfri hy och bara vill jämna ut den något och ge lyster är det här kanske lite väl mycket pengar att lägga på en foundation, men om du har en ojämn irriterad hy och är ute efter något som både täcker och vårdar och ger solskydd kan det här vara underlagskrämen du alltid har letat efter. Klassisk lerdoft.

Helena Rubinstein Prodigy Liquid Light, 615 kronor för 30 ml. Solskyddsfaktor 15. För mogen hy.


Väldigt starkt parfymerad!


Innehåller serum som ska vårda huden.


Ger ett lite plastigt intryck och känsla på min hy, men kan må hända passa bättre för den med torrare hy och mer vinklar och vrår.


Och tåligare näsa! Personligen står jag inte riktigt ut med den här doften i ansiktet.

Chanel Lift Lumière, Firming and Smoothing Fluid Makeup. Solskyddsfaktor 15. 560 kronor för 30 ml.


För torr, normal och mogen hy. Ett snabblyft för huden!


Lättflytande och lätt att fördela över ansiktet, men kan ge ett litet pudrigt, sminkat intryck och kanske snarare ett val för en festmakeup än för en vardag på kontoret. Ger lyster och piggar upp.


Shiseido Advanced Hydro-Liquid Compact Foundation, 535 kronor för 12 gram. Refill kostar 395 kronor. Man kan också köpa dosan separat, den kostar 140 kronor. Med solskyddsfaktor 10. För alla hudtyper. 


Jag tror att jag kanske har hittat den. En perfekt foundation. Shiseido var tidiga med att lansera foundation som är som flytande fast den pressats fast i en form. Otroligt praktiskt när man vill ta den med sig och den medföljande svampen duger gott och väl för att få ett fint resultat.

Den är lite lätt parfymerad, onödigt tycker jag, men doften känns inte i ansiktet.

Den täcker inte helt, men jämnar ut hudtonen och mer än tolv timmar efter att jag har sminkat mig ser jag ovanligt pigg ut i spegeln. Det enda minus jag kan hitta är att den någon gång kommer att ta slut. Då kan man i och för sig köpa en praktisk refill, så det är inte så mycket att gråta över det heller.

Dior Nude Natural Glow Hydrating Make up. 465 kronor för 30 ml. Solskyddsfaktor 10. För torr och/eller irriterad hud.


En flytande mineralmakeup. Den är väldigt återfuktande vid applicering och sägs göra huden bättre och bättre vid regelbunden användning. Den ger ett fint, halvtäckande resultat, mycket lyster och fukt.


Blir allra snyggast om man använder det mineralpuder som hör till över. Min vårfoundation!

Estée Lauder Double Wear Stay-in-Place Make Up. 395 kronor för 30 ml. Solskyddsfaktor 10. För alla hudtyper, särskilt väl passar den för lite tunnare hy.


Stort plus för att den i höst har lanserats i några superljusa nyanser som passar för den med lite tunnare, blekare hy.


Sitter på bra hela dagen, täcker fint. En personlig favorit, trots att glasflaskan utan pump egentligen är otroligt opraktisk och gör det svårt att dosera.

Yves Saint Laurent Teint Resist med solskyddsfaktor 10. Passar bäst för en fetare hy.


Jag har svårt att få till den här jämnt, jag tycker att den blir lite fläckig och den kräver en riktigt bra primer under för att komma till sin rätt.


Sitter dock som berget, men på en torrare hy kan den se väldigt pudrig ut.


Den tjusiga flaskan hade gärna fått pryda mitt badrumsskåp om jag hade kommit bättre överens med innehållet!


Mellan (200-400 kronor):

 Make Up Store – Sport Foundation
. 335 kronor för 30 ml. För fet/normal/blandhy.  Flaska/tub med inbyggd pensel. Ger ett naturligt resultat och är ett bra val för män eller den som är nybörjare med att använda foundation. Sitter på bra, men är inte heltäckande.

Clinique Even Better med solskyddsfaktor 15, 310 kronor för 30 ml. En foundation som ingår i Cliniques hudvårdsserie Even Better, som ska jämna ut pigmentfläckar och motverka att nya uppstår.


Hör alltså till ”den nya generationens foundations” som är hudvårdande. En täckande foundation som jämnar ut och ger fin lyster utan att samlas i rynkor.


Jag ser inte samma dramatiska effekt på huden som med La Mers lyxfoundation, men den sitter på bra, ger ett täckande men ändå naturligt resultat och jag tycker att den ganska nätta lilla tuben är ett stort plus.

Make Up Store Liquid Foundation. 245 kronor för 30 ml. Passar bäst för torr hy.


En mycket stor fördel med Make Up Stores underlagskrämer är att de finns i alla nyanser, från ljusaste ljusa till mörkaste mörka. Och i flera olika konsistenser.

Liquid Foundation
är en tunn, fuktgivande foundation med flera vitaminer.


Jag tycker att den har lite svårt att fästa i mitt ansikte, jag måste använda en ansenlig mängd och fingrarna som redskap, men det känns som att huden får mycket fukt.


Make Up Store – Matt Foundation. 245 kronor för 30 ml. För fet eller kombinerad hy. Ger ett matt, halvtäckande resultat som sitter på bra.Mac Studio Sculpt Foundation
, 245 kronor för 40 ml. Med solskyddsfaktor 15. För normal hy.  Underbar att jobba med. Täcker bra, sitter länge. Framtagen för att hålla för tuffa förhållanden på catwalken. Blir snygg helt enkelt. Inget för dig som är ute efter ett naturligt resultat, snarare den perfekta basen för att kunna få till en lyckad sminkning. Helt klart en av mina personliga favoriter. Finns i många nyanser, även riktigt ljusa och mörka.


Budget (Under 200 kronor):

Vichy Norma Teint, 175 kronor för 30 ml. För fet och oren hy.


Täcker bra, gör huden matt och sitter på bra en hel dag.


Flera läsare har hört av sig och undrat när Vichys foundations börjar säljas i Sverige. Svaret är – nu!

Second Skin Foundation, Max Factor, 175 kronor för 30 ml. För normal och torr hy. Håller vad den lovar.


Jämnar ut hudtonen men det syns faktiskt inte att man har foundation. Inte det minsta pudrig, halvtäckande och väldigt utjämnande.


En mycket trevlig bekantskap för den som inte vill ha ett heltäckande resultat!

 

L´Oréal Roll on true match, 165 kronor. Inget för den med torr hy! För den med en lite fetare, eller normal, hudtyp är det här en rolig liten sak att testa. Den kommer aldrig att bli min enda foundation i badrumsskåpet, men om du, som jag, gillar att växla appliceringsmetod beroende på hur mycket tid du har och vilken känsla du vill ha i ansiktet så är det här någonting mitt emellan ett puder och en foundation.


Trixet är att ta lite, lite, i taget på rollern och försiktigt applicera lite i taget, överlappande. Jag vet de som kört rollern i botten och börjat pensla på tjocka lager – nej, det blir inget fint! Men i lagom stora doser ger den ett matt resultat. Jag kan inte lova att den håller en hel natt på dansgolvet, efter ett tag börjar den trilla av. Fast å andra sidan kan man bli rätt poppis på damrummet med en så rolig roll on!

Maybelline Pure Liquid Mineral Foundation, 159 kronor för 30 ml. Med solskyddsfaktor 15. Passar alla hudtyper. En flytande mineralmakeup till ett bra pris.


Ger ett halvtäckande resultat, mycket lyster och dessutom känns huden återfuktad.


En bra sommarfoundation! Har ock
så en fantastisk liten kompis i en mineralconcealer som du kan läsa mer om här.

Maybelline Dream Satin Liquid, 149 kronor för 30 ml. För torr och normal hy.


Maybelline kan sin sak när det gäller att göra foundations. Det här är inte ett undantag.


Till skillnad från de flesta av höstens nyheter innehåller den inga vårdande ingredienser, det här är ren och skär kosmetika.


Ger lyster åt ansiktet, jämnar ut och snyggar till. Definitivt ett bra köp!

 

 

Isadora 16 Hours Active Moist Make-Up med solskyddsfaktor 30, 140 kronor. För alla hudtyper.


En mycket täckande foundation som sitter på plats hela dagen och dessutom sägs skydda huden mot kyla.


Torde vara en perfekt följeslagare i skidspåret eller på fjälltoppen. Innehåller dessutom ämnen som sägs vara vårdande för huden, exempelvis extrakt från granatäpple.


Kan kanske kännas väl täckande för en hel dag inomhus på kontoret, men det beror kanske lite hur aktivt jobb man har.

Nivea Teint Delight. För fet eller blandad hy. 140 kronor för 30 ml.


Gelébaserad foundation som sägs ge rosor på kinderna om man klappar på huden och aktiverar ingredienserna. Av detta märker jag inte mycket.


Jämnar ut hudtonen något, men täcker inte särskilt mycket. För dig som vill ha ett naturligt resultat.

Olay Total Effects Touch of Foundation med solskyddsfaktor 15. 149 kronor för 50 ml. För torr, normal eller mogen hy. Det här är Olays dagkräm Total Effects med en aning av Max Factors foundation i.


För dig som vill ha en fuktkräm men känner att du vill jämna ut din hudton en aning utan att ha en täckande foundation.


Om du har mycket rynkor och upplever att en pudrig foundation snarare framhäver dem än döljer kan det här vara ett bra val.


Däremot täcker den inte lika mycket som en pudrigare foundation så om du har mycket pigmentfläckar eller annat du vill dölja måste du också använda en bra concealer.

Wet n’ Wild Ultimate Match med solskyddsfaktor 15. 69 kronor för 29,6 ml.


Nej, man kanske inte kan vänta sig för mycket av en foundation för 69 kronor. Men ändå. Jag har hittills flera gånger blivit imponerad av Wet n’ Wilds höga kvalitet för lite pengar.


jag blir ändå besviken. Flaskan är opraktisk, innehållet starkt parfymerat och jag har svårt för konsistensen.


Den liksom glider runt i ansiktet utan att få fäste och när den väl får det så blir det inte jämnt.


Sorry. Jag hoppas på bättre tur nästa gång.