Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sminkbloggen

Tio tips för snygga naglar

”Är det dina egna?”

Det är långt ifrån första gången jag får frågan.

Nej, det handlar inte om barnen. Jag vet att jag har klämt ut dem själv, men kan ändå ibland undra varifrån de fantastiska varelserna kommer.

Det handlar inte heller om mina bröst, faktum är att ingen någonsin frågat om de är mina egna.

Nej, det handlar om naglarna.

Och varje gång jag får frågan blir jag lika konfunderad. Vad ska jag svara?

En gång i tiden var jag nagelbitare, men de senaste åren har hårt arbete, massor med olja och kärlek fått dem att växa sig långa och starka.

Ett par långa,
färgglada naglar har nästan blivit mitt signum och till viss del tror jag att det var de som gav mig det här uppdraget. (Det var lite så det kändes i alla fall när jag ombads att skriva min första sminkkrönika. Susanne Hobohm, chef för DN Söndag, tittade på mina naglar och utbrast: ”du måste skriva om smink för oss!”. Ja, historien är längre än så, men det är den biten jag tycker mest om.)

Men var går gränsen? En påklistrad tipp på en bruten nagel, gelématerial ovanpå mina egna, fem lager nagellack, eller tippar och konstmaterial för hela slanten?

Frågan får mig också att fascineras över den dubbelhet vi verkar ha inför vad som är falskt och äkta.

”Bra karl reder sig själv” och där ingår egna naglar som inte är fixade på salong, samtidigt som jag vet att det finns de som förfäras över att man kan tänka sig att lägga 230 kronor på ett äkta Chanel-nagellack när ett från H&M i samma färg bara kostar en tiondel så mycket. För att inte prata om en klänning!

Själv landar jag i att det som är äkta för mig är det som känns bra för mig och för andra.

Om det är ett förtroligt samtal med min nageltjej och slittåliga gelénaglar, ett korallfärgat nagellack á la Chanel, skogspromenader med barnen med kvällsdopp i ljummen sjö eller ett badkar fullt med svindyrt lyxigt badsalt är bara upp till mig att avgöra.

Nog med filosoferande nu, eller?

Okej – här är mina bästa nageltips för dig som vill få snygga naglar och hellre fixar dem själv än slår upp numret till närmsta nagelsalong på eniro.se. Många av tipsen gäller förresten för dig som har någon form av konstmaterial på naglarna också…

1. Låt naglarna vara i fred! Sluta upp att bita, riva, pilla, plocka. En flisa ska filas bort försiktigt, inte rivas bort med våld. Använd en bra nagelfil – nagelsax är till för tånaglar! Använd gärna en nagelpoleringsfil ibland för att jämna till nagelytan, men inte för ofta eftersom det kan ta bort för mycket av den tunna nagelytan.

Sensi Glasfil, 98 kronor och OPI Diamond File, 200 kronor, är skonsamma för naglarna, Crystal Stone, 98 kronor från Scratch Nails, hjälper till att försluta naglarna så de inte skivar sig. OPI Brillance, slitstark nagelpoleringsfil, 120 kronor. FOTO: FREDRIK FUNCK2. Investera i en bra nagelolja. Min favorit heter Nail Food, kostar 180 kronor och kommer från Scratch Nails. Innehåller en perfekt mix av sesam-, myrra, och lavendelolja. Luktar dessutom gudomligt! Helst ska naglarna få olja både till frukost och kvällsmat, men gör det åtminstone till vana att smörja in naglar och nagelband varje kväll. OPI:s olja på tub, Avoplex Cuticle Oil to go, 155 kronor, passar dig som hellre smörjer in naglar och nagelband på bussen eller i bilkön. FOTO: FREDRIK FUNCK

3. Ta hand om nagelbanden. Sluta peta och riva, använd en nagelborste som du masserar nagelbanden med när du smörjt in dem med olja. Du kan också använda en särskilt nagelbandspeeling om du har nagelband som börjat växa långt upp på naglarna.Depend nagelbandspeeling, 98 kronor. Mavalas nagelbandscreme,95 kronor, för dig som har riktigt hårda, torra, nariga och besvärliga nagelband. Depend nagelbandscreme med Aloe Vera,89 kronor, återfuktar och lugnar irriterade nagelband. FOTO: FREDRIK FUNCK4. Vid behov, använd en nagelstärkare.
Scratch Nails No More Yellow Nails, 130 kronor, skyddar och vårdar nageln och reflekterar bort gula missfärgningar. Sally Hansen Nail Growth Miracle,125 kronor, sägs påskynda nageltillväxten och innehåller diamantpartiklar för att skydda naglarna så de kan växa sig starka. OPI:s Nail Envy, 265 kronor, har räddat mina naglar många gånger. FOTO: FREDRIK FUNCK

5. Var försiktig med vatten, smuts och starka lösningsmedel.
Använd gärna handskar när du diskar, rensar svamp eller liknande. Och skydda naglarna med ett genomskinligt lack som gör dem hårdare och gör så att vatten inte kan tränga ner lika lätt.LCN Diamond Base, 80 kronor, Sally Hansens Diamond Shine Base & Top Coat, 104 kronor, gör naglarna hårdare och ger nageln ett visst skydd mot vatten. FOTO: FREDRIK FUNCK


6. Lacka naglarna med flera lager nagellack.
Det gör dem mer hållbara mot påfrestningar. Glöm inte under- och överlack, särskilt när du lackar naglarna i mörka färger, annars kan nageln suga åt sig av färgen. När lacket flagnar eller blir matt brukar jag måla över ett lager till, dels får naglarna ett hårdare skydd, dels slipper du använda remover lika ofta.Orlys underlack Bonder, 165 kronor, gör att lacket sitter i upp till två veckor. Seche Vite, 120 kronor, är ett tjockt, snabbtorkande överlack som ger en djup, mycket hållbar yta. Överlacket Sec´n Dry från Orly, 165 kronor, är ett tunt överlack som gör att alla lager lack torkar på bara någon minut.
FOTO: FREDRIK FUNCK


7. Gör det snabbt och enkelt för dig. OPI Nail Lacquer Thinner, 139 kronor, gör ditt gamla sega, torra nagellack som nytt.
OPI:s Expert Touch Remover,112 kronor för 120 ml, tar bort nagellacket supersnabbt, Orlys Flash Dry, 165 kronor, är oljedroppar som droppas över nylackade naglar och får dem att torka på ett kick! FOTO: FREDRIK FUNCK


8. Om en konstnagel går av
eller spricker gäller det att ringa salongen direkt – den ska du inte laga eller ta bort själv, på grund av risk för infektioner. Men om en naturlig nagel går av eller spricker kan du laga den själv med nagellim och silkesfiber. Vid behov kan du också själv sätta på en lösnageltip och använda lagningsgelé. Tänk bara på att den typen av tippar är till för kortare bruk i väntan på att nageln växer ut, det är ingenting man har i månad efter månad, då är det salongsfixade naglar som gäller.Depends nagellagningskit med silkesfiber och gelématerial som sprayas över nageln, 139 kronor, snabblagningskit med silkesfiber och lim att ha i handväskan, 69 kronor. Tippar med lim 95 kronor. FOTO: FREDRIK FUNCK


9. Om du tycker det är svårt att lacka naglarna själv
finns många små hjälpmedel. Orlys Smudgefixer, 165 kronor, fixar till små repor och jack, LCN:s Polish Corrector Pen, 99 kronor tar bort lack som hamnat utanför, Mavalas hovsticka, 49 kronor, hjälper för ner uppmjukade och insmorda nagelband innan du lackar. FOTO: FREDRIK FUNCK

10. Smörj in händerna med en skön handkräm och lacka naglarna i din favoritfärg. När händerna känns och ser sköna ut vill du inte pilla och riva…


Depend Handcreme Natt, 59 kronor gör händerna mjuka. Höstens trendfärger nummer ett är riktigt mörkrött på gränsen till svart, som Le Vernis Chanel i färgen Diabolic, 245 kronor, eller majestätiskt blått, som French Revolution Manicure, Lancôme, 210 kronor. FOTO: FREDRIK FUNCK

Så, nästa gång vi hörs kanske du också har lika svårt att svara på frågan om det är dina egna naglar?

Har du fler frågor om naglar? Ställ dem gärna i kommentarsfältet så ska jag svara så gott jag kan!


Fler nageltips hittar du här!