Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sminkbloggen/2009/12/03/ekologisk-hudvard-5120/

Sminkbloggen

Ekologisk hudvård

I höst fylls sminkdiskarna på med allt fler produkter med naturligt och ekologiskt innehåll.

Det grekiska hudvårdsmärket Korres, släpper inte bara sin nya make up i Sverige i höst, nu lanseras också Materia Herba, som är en hudvårdsserie som certifierats enligt Ecocert och bland annat innehåller solros- oliv- och jojobaolja. Produkterna kostar mellan 300 och 500 kronor.Korres Materia Herba Moisturising Cream, 419 kronor.

Från Balm Balm kommer små fiffiga burkar och tuber med multifunktionella produkter, alla krämerna går att använda för hela kroppen och finns i små och stora burkar och med och utan doft. Jag fastnar för den pelargondoftande Balm Balm Hand Balm and More, med sin trygga, rogivande doft av pelargon.Balm Balm Face Balm (and more) kostar 129 kronor för 30 ml, Lip Balm (and more) kostar 69 kronor för 7 ml och Hand Balm (and more) kostar 119 kronor för 30 ml.


Estelle & Thild, som startades för att ta fram ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter för barn har nu också skapat produkter för vuxna. Filisofin är”less is more”, exempelvis innehåller ansiktskrämerna sheasmör, som har ett naturligt innehåll av vitaminer vilket innebär att man inte behöver tillsätta vitaminer efteråt.

Produkterna är certifierade enligt Ecocert och doftar citrusfriskt av neroliolja, som också sägs ha välgörande egenskaper för huden. Det finns också en helt oparfymerad serie.

Estelle & Thild Ecorganic Face Cream Neroli , 225 kronor, Estelle & Thild Ecorganic Cleansing Gel Neroli, xxx kronor.

I höst har också det franska märket Kibio med sina naturliga ingredienser hittat till svenska sminkdiskar. Jag föll direkt pladask för kroppskrämen med Ylang Ylang-doft och tycker också att skrubbkrämerna för både kropp och ansikte och de ansiktskrämer jag har provat håller hög kvalitet.

Men trots att Kibio själva påstår att de jobbat hårt för att man inte ska behöva välja mellan naturligt och väldoftande hör ansiktskrämerna till dem som får ”no no” från min man.

Jag får helt enkelt inte vara i närheten av honom om jag smetar in mig i krämer som får honom att tänka på fosterfett, hur naturligt det än är. Så är det med den saken.

Kibio Intense Moisturizing Cream, 425 kronor.

Trilogy Natural Actives är en naturlig hudvårdsserie för män som bland annat innehåller magnesium, koppar och zink och oljor från avokado, oliv, marula och vetegroddar.  Ansiktskrämen innehåller naturligt solskyddsfilter, vilket gör att det kan kännas som att den lägger sig som en hinna på huden. Det är naturligtvis en smaksak om man tycker att det känns kladdigt eller behagligt, min testperson hade svårt för känslan. Produkterna luktar friskt av citrus.

Trilogy Face Wash +Scrub kostar 215 kronor för 150 ml och Trilogy Moisturiser med solskyddsfaktor 15 kostar 275 kronor för 50 ml.