Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 07:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sminkbloggen/2009/12/22/sa-far-du-naglarna-att-glittra-5653/

Sminkbloggen

Så får du naglarna att glittra

00-talets första decennium är snart till ända.

Varför inte fira av det rejält?

(Och har du verkligen glömt allt? Eller minns du mer än du tror? Testa dig själv: DN-test: 00-talet, vad minns du?)

För dig som vill ha glitter på naglarna finns många varianter att välja på.

Enklast är förstås att måla naglarna med glitterlack. Ett tips är att först måla naglarna i en täckande krämfärg och sedan toppa med glitter, det kan vara svårt att få glittret riktigt täckande annars.

Men vill du verkligen glittra är det lager som lager på gäller - men skyll inte på mig när du har svårt att få bort det sedan! Här hittar du nog det bästa tips jag kan ge när du ska ge dig i kast med att avlägsna glittret.

här ser Butter Londons glittriga Rosie Lee ut på mina naglar efter tre lager:

Butter London i färgen Rosie Lee, 130 kronor.

OPI:s julkollektion Holiday Wishes består av tolv lacker, varav hälften är glitterlack:

För en närmare titt på färgerna på naglarna föreslår jag ett besök hos Lotta Lackoholic Daisybeauty. Det hon inte vet om nagellack är inte värt att veta. Så det så!

Du hittar hennes swatches på Holiday Wishes här och här.

Men vill du att dina naglar ska se ut som riktiga smycken så finns det så mycket mer du kan göra.

Man kan ganska enkelt konstatera att om du vill ha nagelkonst som sitter där det ska dag efter dag så är det bästa att låta någon göra dina naglar i konstmaterial.

Men vill du smycka dem vackert för en kväll, eller kanske två, så finns det små roliga stenar och glitterkorn och klistermärken som snabbt gör åtmnstone mig på riktigt partyhumör.

Jag tog Marie Houston, grundare och vd till det svenska nagellacksmärket Scratch Nails till hjälp och bad henne dela med sig av sina bästa tips.

Jag börjar baklänges, med ett av resultaten och om jag nu säger till dig att det är jättenenkelt att smycka sina egna naglar med strasstenar så här så kanske du inte tror mig.

Lacket heter Scratch Nails Black Pearl. Strasstenarna går att limma fast, eller sätta fast i nagellacket. Med ett par lager överalck över är det inte heller någon risk att stenarna fastnar i kläderna.

Men nu tar vi det från början. Börja med att lacka naglarna i den färg du vill ha dem. Här hittar du mina bästa tips för fint lackade naglar.

Sedan är det dags att sätta igång:

Det är det du ser på bilden här ovanför som är hela hemligheten. Genom att doppa den lilla orangepinnen (träpinne som används för att peta ner nagelband, men som också har en spets i ena änden) i ett genomskinligt topplack blir pinnen precis lagom kladdig för att det sedan...

...blir hur lätt som helst att plocka upp den önskade stenen, hjärtat, stjärnan eller blomman på pinnen.

Du sätter dekorationen där du vill ha den....Scratch Nails Green Gold.

...och fortsätter tills du är nöjd. Naglarna måste vara kladdiga för att stenarna ska fästa, så passa på medan nagellacket fortfarande är fuktigt, eller måla på lite överlack där du vill ha dekorationerna.

Den andra hemligheten heter just rikligt med topplack! Överlacket jämnar till ytan och kapslar in dekorationerna. Och tar bort den där lilla kanten som gör det helt omöjligt att låta bli att pilla. Min favorit heter Seche Vite, det är ett tjockt, snabbtorkande överlack som håller manikyren på plats länge. Kostar runt 120 kronor.

Ett annat tricks är också att doppa nageltippen i glitter, om du ska få det riktigt lyckat måste nagellacket torka först och sedan duttar du på överlack bara just där du vill att glittret ska sitta. Det här kräver dock lite övning, men om du lyckas kan du få naglarna att se ut som den frostade kanten till en Frozen Margarita.

Ytterligare ett billigt och snabbt sätt att få festfina naglar är de enkla dekorationer som ser ut som små klistermärken som helt enkelt klistras på nageln. Här spelar det inte någon roll om nagellacket hunnit torka först, om lacket är fuktigt fäster dekorationen bättre, men då är det desto viktigare att du måttar rätt från början, att flytta runt en dekoration i blött nagellack är inte att rekommendera!

Använd pincett och fäst dekorationen där du vill ha den och lacka på överlack. Klart!

Och så här kan det se ut:

Och eftersom jag vet att ni kommer att fråga: Nagellacken på bilderna kommer från Scratch Nails och kostar 110 kronor styck. Från vänster till höger på bilden: det bronsbruna Brown Sugar med stjärnor, det röda Vampires Kiss med vit klisterdekal med strassten, det mörkt lila Black Purple med blomsterformad strassklisterdekal och det svarta Jet. doppat i grönt glitter.

Dekorationerna kommer från Cina Pro. Ett ark med klisterdekorationer kostar exempelvis 50 kronor, strasstenarna kostar 85 kronor för 144 stycken. Det finns också paket med strasstenar i olika former som kostar 260 kronor för 160 stycken.

Läs också: Tio tips för snygga naglar.